Landgoederen

Landgoed Klarenbeek - Doornspijk

Landgoed KlarenbeekMidden in de woonkern van Doornspijk ligt het landgoed Klarenbeek. Reeds in de zestiende eeuw dook deze naam op, in de toenmalige spelling als ‘Claerbeeke’. Eeuwen daarna bepaalde vooral de toenmalige eigenaar, A. Volker, heer van Waveren, Waverveen, Botshol en Ruige Wilnis, het beeld van het huis. Begin negentiende eeuw had hij ongeveer vijftig mensen in dienst die het werk  voor hem opknapten en dienstwoningen met garages bouwden. Omstreeks 1920 is het landhuis uitgebreid met twee vleugels.

Na de Tweede Wereldoorlog woonde dokter Bruins met zijn gezin in dit huis. Hij hield er ook zijn praktijk. In de negentiger jaren werd landgoed Klarenbeek verkocht aan een particulier. Een prachtige vijverpartij en een bijzonder afwisselend landschap met mooie paden maken dit landgoed tot een oord waar het prettig toeven is. Een groot deel is opengesteld voor wandelaars. Dit deel kunt u de gehele dag door bezoeken.

Landgoed Zwaluwenburg - tussen ’t Harde en Elburg

Landgoed ZwaluwenburgHet landgoed Zwaluwenburg is eigendom van de Stichting Het Gelders Landschap, met uitzondering van het historische landhuis en de directe omgeving. Het werd reeds in 1326 in een document genoemd. In 1782 en verdere jaren werd het huidige huis Zwaluwenburg gebouwd.

Zwaluwenburg ligt in een overgangsgebied van arme Veluwse zandgrond naar vruchtbaarder aarde langs de voormalige Zuiderzee. Het landgoed bestaat hoofdzakelijk uit bos en landbouwakkers. Deze zijn op fraaie wijze omringd door houtwallen en lanen met loofhout. Op het goed staan acht pachtboerderijen, vier daarvan zijn gemeentelijk monument. Je kunt op landgoed Zwaluwenburg heerlijk wandelen, alleen mag dat niet op het terrein van het hoofdgebouw.

Rondom kasteel Zwaluwenburg is het mogelijk een wandelroute van 4 kilometer te lopen langs bos, weide en kruidenvelden. Tijdens de route komt u ook langs de A. Vogeltuinen. Op de kruidenvelden worden de ingrediënten verbouwd voor de natuurlijke geneesmiddelen van A. Vogel. Naast deze interactieve wandelroute op het landgoed zijn er ook allerlei activiteiten voor zowel jong als oud. Informatie hierover is verkrijgbaar op zorgboerderij Westbroek, gelegen naast de tuinen.

Vanaf mei t/m medio september is het ook mogelijk om het kasteel te bezoeken.
Openingstijden zijn: dinsdag t/m zondag van 14.00-17.00 uur.

Landgoed Schouwenburg - 't Harde

Landgoed SchouwenburgDe naam Schouwenburg komt al in het begin van de 14e eeuw voor. Maar niets wijst op het bestaan van een kasteel. De aanduiding 'burg' zal eerder naar een natuurlijke hoogte in het veen hebben verwezen. In 1544 werd Schouwenburg verkocht door de weduwe van Otto van Haeften aan Aert van Arler. Daarna gaat het landgoed nog over naar veschillende eigenaren. Het landgoed is toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Rondom het landgoed is het mooi wandelen en fietsen.

Het huis is niet te bezichtigen. Het landgoed is vrij toegankelijk.

Landgoed Old Putten - Elburg

Landgoed Old PuttenOld Putten is een particulier bewoonde historische buitenplaats. Op de buitenplaats komen bijzondere planten- en diersoorten voor. Rondom het landgoed kunt u prachtig wandelen en fietsen. Landgoed Old Putten biedt gelegenheid tot overnachten; er zijn trekkershutten en een natuurkampeerterrein voor rust- en stilteliefhebbers. Openingstijden: altijd open.

Het Slot Old Putten wordt voor het eerst vermeld in 1186, als leen van de Hertog van Gelre. In 1482 wordt het kasteel verwoest door de Elburgers, trouwe aanhangers van de Bisschop van Utrecht. Op de fundamenten is de huidige buitenplaats gebouwd. In 1878 kwam het landgoed in handen van het Franse Hugenotengeslacht Rambonnet. Old Putten is in zijn geheel als "Beschermde Historische Buitenplaats" opgenomen in de Rijksmonumentenlijst.

De totale oppervlakte van het landgoed bedraagt 17 hectare. Op het landgoed is een historisch huis met koetshuis en een poortwoning. Het huis, de tuin en het parkbos zijn geheel omgracht; daarbuiten liggen de landbouwgronden, een 1 km lange allee en het 5 ha grote kampeerterrein. Dwars door het landgoed stroomt de Puttener Beek.

Old Putten ligt op 10 minuten lopen afstand van het middeleeuwse vestingstadje Elburg. Het landgoed ligt in het overgangsgebied van het Veluwemassief naar de Randmeren. Dat betekent ongekend veel wandel- en fietsmogelijkheden. Zo lopen o.a het Zuiderzeepad (LAW) en de Zuiderzeeroute (LAF) langs Old Putten. Het vlakbij gelegen Veluwemeer heeft zandstrandjes en veel watersportmogelijkheden. Tegenover de ingang van Old Putten is een manege voor de paardenliefhebbers.

Niet alleen voor kampeerders is Old Putten een paradijsje, ook voor de bonte flora en fauna. Hebt u wel eens een ijsvogeltje `gespot`, of van een ral gehoord? ´s Avonds vliegen uilen en vele verschillende soorten vleermuizen in het rond. Onder struiken kunt u een nestje hazen treffen. De buitenplaats herbergt vele stinseplanten, vooral in het voorjaar te bewonderen.