Vakantie!

Wethouder Bertus JeensmaAls je, in mijn geval, de kleinkinderen met hun eindrapport voor je neus ziet staan, dan weet je het! De zomervakantie staat voor de deur! De zomer vormt voor veel mensen een stip aan de horizon. Het is het hoogtepunt van het jaar waar reikhalzend naar wordt uitgekeken. In de zomer is het namelijk mooi weer. Vaak ga je op vakantie en is er ruimte om je werk of andere bezigheden even los te laten. Hoewel, de omschakeling van werk naar ontspanning is voor velen best moeilijk.

Herkenbaar? Vind jij het ook lastig je gereedschap te laten vallen, je mailbox af te sluiten, je telefoon op afwezig te zetten? En daarna de deur achter je dicht te trekken? Wat je niet moet vergeten is dat je ook nog een mens bent! Je kunt deze manier van leven alleen volhouden als je ook naar jezelf luistert. Besef dat je geen machine bent. Rustige avonden, vrije weekenden maar vooral vakanties zijn geen overbodige luxe om even tot jezelf te komen.

Gun jezelf dan ook de tijd en de ruimte om zoveel mogelijk te genieten van vakantie en ontspanning. Doe dit zonder je werk of andere zaken op de achtergrond. Ik weet dat dit niet voor iedereen zal of kan gelden, maar ik gun het wel iedereen!

Die mooie onderbreking, vol plezier en verbinding met je naasten, levert veel meer op dan een vakantie ook in het teken van het werk te laten staan. Voor jezelf, maar zeker ook voor je naasten die, zoals in mijn geval, trots hun rapport laten zien in de wetenschap dat ze een beloning krijgen. Maar vooral ook omdat ze weten dat de vakantie er aan zit te komen. Een periode om nieuwe herinneringen te maken, nieuwe dingen te ontdekken. Dat kan ver weg, maar zeker ook dichtbij.

Ik herinner mijn jeugdvakanties vooral als een periode van actief zijn in de vertrouwde omgeving, het buitenland was voor mij altijd heel ver weg. Maar ik heb er niet minder van genoten, omdat ik de ruimte voelde om leuke dingen te doen. Plezier te hebben en te genieten van de vrije tijd en van de naasten om mij heen. Dat gun ik ons allemaal! Een mooie zomervakantie, wat mij betreft met zonnig weer, maar vooral een periode om tot rust te komen en bovenal te genieten van elkaar!

Bertus Jeensma, wethouder