Vraag en antwoord
Hier vindt u een overzicht van vragen en antwoorden rondom het project Herinrichting 't Harde fase 3.
Planning
Wij verwachten dat de werkzaamheden eind 2027/begin 2028 zullen starten. Voorafgaand aan de werkzaamheden willen Liander (gas) en Vitens (water)leidingen in uw woonwijk vervangen. Om overlast zoveel mogelijk te beperken, houden we daar rekening mee. De betreffende bedrijven zullen u hier tijdig over informeren.
Als we in een straat gaan starten, zal dit ongeveer gemiddeld 4 á 5 weken duren per 100m straatlengte. Dan zal er enige overlast en/of een wegomleiding aanwezig zijn. De aannemer zal u hier tijdig over informeren.
Bomen
De bomen in het gebied zijn monumentale bomen. Alleen de zieke of dode bomen worden gekapt. In principe komt er dan een nieuwe boom voor terug. Er zijn ook plekken waar geen bomen terug komen, dit is om de bestaande bomen die dan over blijven meer ruimte te geven om zich beter te ontwikkelen.
Deze bomen waren in grijs weergegeven, dit is veranderd naar een zwarte kleur voor de duidelijkheid.
Dit is een sierpeer, in de herfst kleurt het blad geel/paarsrood. De boom wordt 8 tot 12 meter hoog.
Dit is een Magnolia die bloeit wit in het voorjaar. De boom wordt circa 8 meter hoog.
Dit is een rode paardenkastanje. Deze boom wordt maximaal 15 meter hoog bij optimale groeiomstandigheden. Hij bloeit rood en laat weinig kastanjes vallen.
Dit is een moeraseik. Deze boom kan 20 meter hoog worden. In de herfst kleuren de bladeren rood. De boom kan goed tegen natte omstandigheden.
Aquaflow
Nee. In de aquaflow-fundering zitten verticale wanden. De wanden functioneren als een drempel, zodat het water wordt tegen gehouden en plaatselijk kan infiltreren. Het water stroomt vertraagd (op natuurlijke wijze) naar het laagste punt van de straat.
Het water stroomt via de kolken in de aquaflow-fundering. Wanneer het water in de aquaflow-fundering stroomt en wordt opgeslagen, dan infiltreert het water langzaam in de bestaande zandlaag.
IT-riool
Het IT-riool wordt aangesloten op een ander bestaand IT-riool. Deze heeft een verbinding met een overstortput. Dit stroomt uit op de wadi ter plaatse van het Poshuys.
Het water stroomt via de kolken in de IT-buis. Wanneer het water in de IT-riolering stroomt, dan stroomt het water langzaam via de poreuze buis de bestaande zandlaag in onder de weg.
Wadi
Na een extreme regenbui blijft er tijdelijk wat water liggen in de wadi. Door de zandgrond in de omgeving infiltreert het water in de bodem. Dit zorgt niet voor extra vliegen.
Soms blijft er na een regenbui wat water in staan. Dit stroomt langzaam in de bodem. De wadi heeft een gelijke rand, waardoor je er makkelijk uit kunt lopen. Hierdoor is het gevaar minimaal.
Tijdens de informatieavond bleek dat de meeste woningen aan de Haverkampweg al rechtstreeks op de ondergrond afwateren en infiltreren. Daarom is daar misschien niet altijd een wadi nodig. Dit bekijken we nog per situatie.
Afkoppelen van de regenpijp
Via het online formulier Afkoppelen regenpijp kunt u alvast aangeven of uw regenpijp mag worden afgekoppeld. Wij vragen uw toestemming vooraf, zodat het werk geen vertraging oplevert.
Het is fijn als u van tevoren met uw buren overlegd langs welke kant van de gevel de pijp kan worden afgekoppeld. Oftewel via uw tuin, via de buren of exact in het midden. Dit ligt uiteraard aan de situatie en of begroeiing/beplanting dit toe laat. Zodra de werkzaamheden gaan starten, zal de aannemer dit met u overleggen. Daar waar de voortuin wordt opengehaald, herstelt de aannemer dit weer naar de oorspronkelijke staat.
Als de voortuin wordt opengehaald voor de werkzaamheden, zal de aannemer dit weer herstellen naar de oorspronkelijke staat. Uiteraard wordt zorgvuldig bekeken hoe de verbinding het beste kan lopen (bij voorkeur in een rechte lijn).
Aan de voorkant wordt dit in combinatie met de aquaflow afgekoppeld. Dit zou voor de achterkant te complex zijn. Daarbij, aan de achterkant zijn sommige huizen al afgekoppeld of heeft men de afwatering zelf geregeld. Wanneer u alsnog de regenpijp wil afkoppelen aan de achterkant, dan kunt u mogelijk tuinsubsidie ontvangen. Kijk voor de mogelijkheden op de webpagina Duurzaam Elburg.
Langs de Munnikenweg en de Burgemeester Ulco de Vriesweg wordt alleen het trottoir aangepast. Destijds is het asfalt vernieuwd en er zijn op dit moment geen plannen om de riolering af te koppelen. U hoeft geen afkoppeling aan te vragen.
Garagebox
Bij de garageboxen wordt alleen nieuwe bestrating aangebracht. Hierdoor kan het voorkomen dat u tijdelijk hinder ervaart van en naar uw garagebox. Wanneer de exacte planning bekend is, wordt u op de hoogte gebracht over de bereikbaarheid van de garageboxen.
Parkeerplaatsen
De werkzaamheden worden in delen uitgevoerd. Het parkeren kan dan verderop in de andere straat of met tijdelijke parkeerplaatsen. Enige hinder kan niet worden voorkomen.
De werkzaamheden zullen in delen worden uitgevoerd. Het is de taak van de Gemeente Elburg om voor u een tijdelijke invalideparkeerplaats te regelen, De vergunninghouder van de invalideparkeerplaats hoeft hier niets extra’s voor te regelen. De tijdelijke locatie van de invalideparkeerplaats of een tijdelijk pad, wordt in overleg met de aannemer afgestemd.
Elektriciteitshuisje
De kabels van elektriciteitshuisjes zijn omhuld, waardoor het waterdicht is. Het komt vaak voor dat de grond vochtig is, dat is ook geen probleem. U mag verwachten dat dit geen problemen gaat opleveren.