Starterslening aanvragen
Wie komt in aanmerking voor een Starterslening?
Wilt u voor het eerst een woning kopen en heeft u daarvoor financiële hulp nodig? Dan komt u wellicht in aanmerking voor de Starterslening.
De Starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van de woning en het bedrag dat u als starter maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Voor deze lening krijgt u een tweede hypotheek op de woning.
Hoe werkt de Starterslening?
De Starterslening bestaat uit twee delen:
1. Een leningdeel dat u annuïtair aflost (de Starterslening).
2. Een leningdeel die (de eerste tijd) oploopt (de Combinatielening).
In de eerste drie jaar betaalt u geen maandlasten voor de Starterslening. Deze verplichte aflossing wordt dan betaald met de Combinatielening. Daardoor loopt de eerste drie jaar de Combinatielening altijd op. Na deze drie jaar kunt u een draagkrachttoets aanvragen om de betaalcapaciteit vast te stellen. Als u daarna rente en/of aflossing gaat betalen, wordt zowel op de Starterslening als de Combinatielening afgelost.
Daarnaast kunt u ook energiebesparende maatregelen meenemen in de lening, het zogenoemde Energiebespaarbudget. Dit is een bouwdepot tot 106% van de woningwaarde om energiezuinige maatregelen te financieren. Het is niet nodig om vooraf de kosten of maatregelen op te geven.
Voorwaarden
- De woning moet een bestaande woning zijn of een woning uit een nieuwbouwproject.
- De totale aankoopkosten van de woning mogen niet meer zijn dan 70% van de Nationale Hypotheek Garantie-grens (NHG).
- U mag nog geen woning in eigendom hebben gehad.
- De maximale hoogte van de Starterslening is € 30.000,-.
- Er is voldoende budget beschikbaar voor de Starterslening.
Bijzonderheden
- Meer informatie over de Starterslening vindt u op SVn.nl
- De verordening kunt u lezen op Overheid.nl.
Aanvraag
De gemeente stelt het budget voor de Starterslening beschikbaar. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) beheerd het budget.