Ervaringsverhaal: mbo-diploma zonder naar school te gaan

Foto GroeivooruitGré van Wezep ondersteunt als vrijwilliger mensen bij financiële en maatschappelijke vragen. Dat geeft zoveel voldoening dat ze er haar beroep van wil maken. Dankzij Groei Vooruit volgt ze nu een EVC-traject, waardoor ze in korte tijd haar mbo-4 diploma Social Work kan behalen, zónder naar school te hoeven.

Gré werkte ruim twintig jaar als kapster, daarna werd ze gastouder. "Dat heb ik anderhalf jaar gedaan, maar voor mijn oudere kinderen werd het te druk met die kleintjes over de vloer, daarom besloot ik op zoek te gaan naar ander werk. Het liefst wilde ik een opleiding volgen waarmee ik een baan voor lange tijd kon vinden."

Jarenlang vrijwilligerswerk

Ondertussen deed Gré al jaren vrijwilligerswerk. Eerst vanuit Stichting Wiel bij het Sociaal Financieel Trefpunt in Elburg en nu bij Vluchtelingenwerk Nederland. “Bij Vluchtelingenwerk help ik statushouders bij het praktisch op de rit krijgen van hun leven. Ik leg bijvoorbeeld uit wat er in brieven staat, help bij het aanvragen van water en elektra als iemand een woning toegewezen heeft gekregen en bij het aanmelden van kinderen op school.” Toen de teamleider van Gré met verlof ging, nam zij een aantal taken van haar over. Betaald. En dat bleek de oplossing voor haar probleem. “Want nu ik werk had, kwam ik wél in aanmerking voor scholing.”

EVC-traject

De gemeente Elburg verwees Gré door naar Groei Vooruit. Groei Vooruit ondersteunt inwoners van 21 gemeenten in Regio Zwolle bij het vinden van passend werk. “Er was budget beschikbaar voor een opleiding van achttien maanden. Maar de opleiding Social Work die ik wilde volgen, duurde twee jaar.” De contactpersoon van Groei Vooruit opperde daarop om een EVC-traject te beginnen. Daarbij wordt gekeken welke ervaring en vaardigheden je bezit en welke je nog nodig hebt om het diploma te behalen. “Het diploma Social Work bestaat uit dertien certificaten. Voor Nederlands, Engels en rekenen moet ik examen doen. De overige tien certificaten kan ik behalen door mijn ervaring aan te tonen met een portfolio. Ook komt iemand langs op de werkvloer. Met mijn ervaring kan ik waarschijnlijk in een half jaar mijn diploma behalen. Dat is fantastisch.”

Doorgroeien

Na het behalen van haar diploma is Gré nog niet uitgeleerd. “Ook binnen Vluchtelingenwerk zijn er verschillende scholingsmogelijkheden. Bijvoorbeeld om te leren hoe processen beter of sneller kunnen. Dankzij mijn EVC-traject en mijn diploma dat ik straks op zak heb, krijg ik meer verantwoordelijkheden, ga ik meer verdienen en heb ik meer doorgroeimogelijkheden. Dat is natuurlijk al heel fijn. Maar ik vind het ook mooi dat ik mijn kinderen kan laten zien dat als je je best doet, je echt iets kunt bereiken.”