Geregistreerd partnerschap beëindigen

U beëindigt een geregistreerd partnerschap via de rechter, een advocaat of notaris. Welke manier u kiest is afhankelijk van uw situatie.

Heeft u kinderen onder de 18 jaar? Dan gaat de beëindiging via de rechter. Uw advocaat stuurt een verzoekschrift en een ouderschapsplan naar de rechtbank.

Heeft u geen kinderen? Dan kunt u een verzoek tot beëindiging van het partnerschap laten opstellen door een notaris of advocaat. Komt u er samen niet uit? Dan kan uw advocaat namens u een eigen verzoek indienen bij de rechtbank. Dit heet een 'eenzijdig verzoek'.

De notaris of advocaat stuurt uw verzoek naar de gemeente waar het partnerschap is geregistreerd. Pas na inschrijving van het verzoek in de registers van de burgerlijke stand is uw partnerschap beëindigd.

Kosten

Het laten inschrijven van de beëindiging bij de burgerlijke stand kost niets.

Aanpak

Het verzoek tot beëindigen van het geregistreerd partnerschap moet ingeschreven worden in de registers van de burgerlijke stand. Uw advocaat of notaris stuurt het verzoek binnen 3 maanden naar de gemeente. De gemeente zorgt ervoor dat de beëindiging ingeschreven wordt in de registers van de burgerlijke stand. Daarna is de beëindiging pas definitief.