Elburg

Luchtfoto Vesting ElburgElburg is een oude vissersstad die ooit aan de Zuiderzee lag. Veel in het stadje doet nog denken aan die tijd. De stad is omringd door prachtige wallen en als je door de straatjes en steegjes loopt hangt er nog de sfeer van de middeleeuwen. Het meest opvallende is de Vischpoort. Een leuke activiteit is een zeiltocht in een originele botter.

Elburg is de grootste kern binnen de gemeente. Het meest kenmerkend is de oude vesting die is gebouwd in de 14e eeuw. Elburg is prachtig gelegen aan de randmeren en ligt vlakbij de nieuwe polder Oostelijk Flevoland. Elburg ligt tussen Zwolle en Harderwijk en is een van Nederlands meest bezienswaardige oude stadje.

Van de eeuwenoude vesting is gelukkig nog veel bewaard gebleven. Elburg is omringd door prachtige wallen, visrijke grachten en brokkelige stukken stadsmuur. Veel van de straten en steegjes ademen nog de sfeer der middeleeuwen, het tijdperk waarin Elburg is geworden tot wat het naar de vorm ook nu nog is.

Prachtige geveltjes, zwijgende ambassadeurs van vermaarde bouwstijlen, niet om gemotoriseerd langs te razen, maar gebouwd voor de voetganger met gevoel voor harmonie. Gebouwd voor de mens die nog tijd Botters in de havenheeft om te kijken en zich te verwonderen over de lijnrechte straten, over de trottoirs die zijn opgebouwd uit zwarte en witte steentjes die tezamen figuren vormen die iets te zeggen hebben over de symboliek uit vroegere tijden of over het beroep dat de eigenaar ervan uitoefende of soms nog uitoefent. Gebouwd voor hen die nog tijd hebben om zich een beetje gelukkig te voelen bij het zien van rijk geornamenteerde deuren en fraaie gevels, bij het zien van een statige Vischpoort, schitterende doorkijkjes en intieme hofjes; kortom voor hen die zich erover verheugen dat er nog zoveel te zien is in de oude kern van Elburg.