Verklaring omtrent het gedrag (VOG)

Een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag. Werkgevers of instanties kunnen daar om vragen als u bij hen komt werken. U kunt een VOG online aanvragen bij Dienst Justis als uw werkgever eHerkenning heeft. Als uw werkgever dat niet heeft, kunt u digitaal of persoonlijk een VOG aanvragen bij de gemeente. U ontvangt de VOG meestal binnen 4 weken per post van Dienst Justis.

Let op!
Vraag uw VOG altijd aan bij Justis of bij de gemeente. Met een VOG-aanvraag via de officiële weg bespaart u onnodige extra kosten.

VOG aanvragen bij Dienst Justis

VOG aanvragen bij gemeente

Als uw werkgever geen eHerkenning heeft of niet voldoet aan de voorwaarden, dan kunt u een VOG aanvragen bij de gemeente.

VOG aanvragen met DigiD

Hierbij stuurt u een scan mee van een ingevuld aanvraagformulier VOG. Of u vraagt de VOG persoonlijk aan op het gemeentehuis. Hiervoor moet u een afspraak maken. U neemt een geldig identiteitsbewijs mee en een ingevuld aanvraagformulier VOG.

Kosten

  • VOG bij Dienst Justis: € 33,85. Bij uw online aanvraag betaalt u deze kosten rechtstreeks via iDEAL.
  • VOG via gemeente: € 41,35. U betaalt de VOG op het gemeentehuis of bij uw online aanvraag via iDEAL.

(tarieven 2024)

Iemand machtigen

U kunt iemand machtigen om de VOG voor u aan te vragen. Deze persoon gaat dan voor u naar het gemeentehuis. Bij het indienen van de aanvraag moet de gemachtigde de volgende stukken meenemen:

Niet ingeschreven?

Als u niet bij een Nederlandse gemeente staat ingeschreven doet u uw aanvraag rechtstreeks bij Dienst Justis.

Gratis VOG vrijwilligers

Werkt u als vrijwilliger met kwetsbare mensen? Dan kunt u in aanmerking komen voor een gratis VOG via de landelijke regeling. Uw vrijwilligersorganisatie moet zich eerst registeren via www.gratisvog.nl. Voor de registratie gelden een aantal voorwaarden  Stichting WIEL kan u en uw vrijwilligersorganisatie hierbij helpen.

Komt uw organisatie niet in aanmerking voor de landelijke regeling? Dan kunt u als vrijwilliger mogelijk gebruik maken van de gemeentelijke vergoeding. Om de kosten vergoed te krijgen, vult u het formulier Aanvraag restitutie VOG in.

Aanvraag restitutie VOG