Rijbewijs aanvragen

U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat. Dit kan alleen op afspraak. U kunt uw rijbewijs na 5 werkdagen zonder afspraak ophalen. Neem wel uw afhaalbewijs mee. Een rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig. Voor personen van 75 jaar en ouder is de geldigheidsduur van een rijbewijs 5 jaar.

Maak uw afspraak

Kosten

 • Rijbewijs  € 51,10
 • Extra kosten bij spoed € 39,65

(tarieven 2024)

Meenemen

 • Uw oude rijbewijs, als u dat komt vernieuwen.
 • Pasfoto in kleur die niet ouder is dan 6 maanden en voldoet aan de pasfoto-eisen.
 • Geldig identiteitsbewijs bij vermissing of eerste aanvraag.
 • U betaalt uw rijbewijs bij de aanvraag.

Heeft u een Gezondheidsverklaring nodig? Vraag deze online aan bij het CBR. U betaalt de Gezondheidsverklaring bij de aanvraag.

Extra functie rijbewijs

Uw nieuwe rijbewijs heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw rijbewijs bij de servicebalie, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl.

Heeft u geen brief ontvangen en u wilt wel de inlogfunctie activeren, kunt u binnen 6 weken bij DigiD een nieuwe brief met pincode aanvragen. 

Ophalen rijbewijs

Bij de aanvraag van het nieuwe rijbewijs krijgt u een afhaalbewijs.

Meenemen bij ophalen:

 • Het afhaalbewijs.
 • Het huidige rijbewijs. Bij vermissing of een eerste rijbewijs neemt u een geldig identiteitsbewijs mee.

Ophalen kan tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs af te halen. Daarna wordt het document vernietigd.

Rijbewijs online verlengen

Wilt u snel uw huidige rijbewijs verlengen omdat hij bijna verloopt? Of wilt u een categorie uitbreiding? Dat kan nu ook digitaal bij de RDW! Online gaat sneller dan een aanvraag bij de balie. U haalt uw nieuwe rijbewijs al na 2 werkdagen op bij de gemeente. Let op: u kunt niet uw eerste rijbewijs online aanvragen.

U verlengt uw rijbewijs online met deze 4 stappen:

 1. U staat ingeschreven in de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente Elburg.
 2. U laat een pasfoto maken bij een fotograaf die erkend is door de RDW.
 3. U gaat naar de website van de RDW en vraagt daar online uw rijbewijs aan. U rekent direct online af met iDEAL.
 4. U haalt na 2 werkdagen uw nieuwe rijbewijs op in het gemeentehuis. Als u op maandag uw rijbewijs aanvraagt kunt u het op donderdag na 11 uur ophalen. Hiervoor heeft u geen afspraak nodig.

Kijk van te voren of u voldoet aan de voorwaarden.

Wilt u liever uw rijbewijs persoonlijk verlengen aan de balie? Dat kan ook. U heeft dan wel altijd een afspraak nodig.

Spoedaanvraag rijbewijs

Heeft u snel een rijbewijs nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Maak hiervoor een afspraak. Tijdens de afspraak geeft u aan dat het om een spoedaanvraag gaat. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen. U betaalt extra kosten.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Bent u uw rijbewijs kwijt, is het gestolen of maakt iemand er misbruik van? Meld dit online bij de RDW. Na de melding is uw rijbewijs direct ongeldig. Heeft u geen DigiD? Vul dan bij de gemeente een verklaring van vermissing in. Maak hiervoor een afspraak. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren kunnen vanaf 16,5 jaar beginnen met het volgen van rijles (categorie B). Als ze 17 jaar zijn, kunnen ze hun rijbewijs halen. Tot hun 18e jaar mogen zij dan onder begeleiding van een coach autorijden. Hiervoor is een begeleiderspas nodig. Deze vraagt u aan bij de RDW.

Bromfietsrijbewijs

Met een bromfietsrijbewijs (categorie AM) mag je rijden op een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets of brommobiel. Heeft u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs. Informatie over het halen van een bromfietsrijbewijs vindt u op de website van het CBR.

Rijden zonder rijbewijs bij omwisseling

U maakt zelf de keuze of u blijft rijden tijdens de aanvraag. U mag in een voertuig rijden als u hiervoor een geldig rijbewijs heeft. Wordt u als bestuurder door de politie gestopt, dan moet u uw rijbewijs kunnen laten zien. De politie kan een boete geven als u dit niet kunt. De kans dat de politie u stopt is klein als u zich aan de verkeersregels houdt. Gebeurt dit toch (bijvoorbeeld bij een verkeerscontrole)? Dan kan de politie bij ons navragen of er een omwisselingsaanvraag is gedaan en of u een geldig rijbewijs heeft ingeleverd. De kans op een boete is daarom klein, maar wel aanwezig. Het is aan u om dit risico wel of niet te nemen.

In de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM) staat hoe hoog de boete is voor het niet kunnen laten zien van een rijbewijs.

Paspoort of identiteitskaart mee

Als u wel gaat rijden, neem dan een document mee waarmee u kunt bewijzen wie u bent (identificeren). Dit kan bijvoorbeeld met uw paspoort of identiteitskaart.

Verzekering

Heeft u een geldig rijbewijs en een verzekering afgesloten? Dan bent u gewoon verzekerd. Ook al kunt u het rijbewijs op dat moment niet laten zien. Neem voor meer informatie contact op met uw verzekeraar.

Andere landen

In andere landen rijden tijdens de aanvraag raden wij af. Zij kunnen de gegevens niet altijd opvragen. En de regels en gevolgen kunnen anders zijn.