Hulp voor ondernemers met financiële problemen

Ondernemers kunnen bij financiële zorgen of schulden ook contact opnemen met de Bbz consulent van de gemeente Elburg. 

Roelfien van Wijk, bereikbaar via roelfien.van.wijk@elburg.nl of telefonisch 06 - 135 289 77.

Over Rood

Of u nu te weinig omzet maakt, een bedrijf wilt starten, uw bedrijf moet stoppen, schulden heeft, failliet dreigt te gaan / bent gegaan of achterloopt met uw bedrijfsadministratie, voor alles kunt u terecht bij Over Rood. Over Rood begeleidt ondernemers naar een financieel gezonde toekomst. Dat wil zeggen er wordt gewerkt naar een situatie waarin de inkomsten en uitgaven in balans zijn en eventuele schulden kunnen worden afbetaald of als het nodig is gesaneerd. Over Rood helpt ondernemers hierbij hun administratie op orde te krijgen en zicht te krijgen op inkomsten en uitgaven. Over Rood werkt met vrijwilligers die alle expertise in huis hebben. Het zijn namelijk ex ondernemers die zich willen inzetten om andere ondernemers te ondersteunen.

Persoonlijk traject: geen enkel traject bij Over Rood loopt hetzelfde. Wel zijn er een aantal vaste elementen, door Over Rood de 5 stappen genoemd. Besluit u mee te doen dan bepaalt u samen met de trajectmanager de doelen van uw traject. En wat er als eerste moet gebeuren. Met de trajectmanager bespreekt u regelmatig hoe het gaat. Waar u tegenaan loopt. Waar u hulp nodig heeft en wat er goed gaat. Er is geen wachttijd bij Over Rood dus u kunt meteen aan de slag.

Aanmelden: de eerste stap zet u zelf. Door Over Rood te mailen, te bellen voor een afspraak, of even langs te komen. De tweede stap is een intakegesprek. Dit eerste gesprek is altijd gratis en vrijblijvend. We kijken dan of het klikt. Of u bij Over Rood kunt vinden wat u zoekt. En wat er verder nodig is om uw doelen te bereiken. Als u er een goed gevoel bij heeft en uw problemen wilt aanpakken, start uw persoonlijke traject. Voor alle informatie kunt u terecht op de website van overrood.nl.

Hulp aan ondernemers via '155-help-een-bedrijf'

Ondernemers die financieel in zwaar weer verkeren, of daarin terecht dreigen te komen, kunnen contact opnemen met ‘Stichting 155-help-een-bedrijf’. Samen met u wordt bekeken of er een ondernemersregeling is waar u gebruik van kunt maken, en welke financieringsmogelijkheden het best bij uw bedrijf passen. Ook als u een oplossing voor een conflict zoekt, of zich afvraagt wanneer u uw bedrijf het beste kunt verkopen kunt u bij Stichting 155 terecht. De ondersteuning is kosteloos en gaat uit van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK). Kijk voor meer informatie op www.155.nl.

Bijstand voor zelfstandigen

U heeft een eigen bedrijf. Als ondernemer heeft u geen recht op een gewone bijstandsuitkering. Is uw inkomen tijdelijk lager dan de bijstandsnorm? Dan kunt u bij de gemeente bijstand voor zelfstandigen aanvragen. Dit heet een Bbz-uitkering.

U kunt een beroep doen op deze ondersteuning als:

  • u zelfstandige bent en tijdelijke financiële problemen heeft. Deze ondersteuning bestaat uit een tijdelijke uitkering die het inkomen aanvult tot bijstandsniveau en/of het verstrekken van bedrijfskapitaal als lening. Voorwaarde is dat uw bedrijf levensvatbaar is.

Meer informatie kunt u lezen op de pagina Bijstand voor zelfstandigen aanvragen

Uitkering voor oudere en arbeidsongeschikte zelfstandigen

IOAZ staat voor inkomensvoorziening oudere en arbeidsongeschikte zelfstandigen. De IOAZ-uitkering vult het inkomen aan van zelfstandige ondernemers die stoppen met hun bedrijf. U moet hiervoor in elk geval 55 jaar of ouder zijn, maar jonger dan de AOW-leeftijd. 

Meer informatie kunt u lezen op de pagina Uitkering voor oudere en arbeidsongeschikte zelfstandigen

Van der Zee Stichting

De Van der Zee Stichting ondersteunt ondernemers en initiatieven die de economie van de Noord-Veluwe stimuleren. Zij biedt o.a. financieringsmogelijkheden aan ondernemers met prachtige ideeën, maar niet voldoende financiële middelen om die dromen in realiteit om te zetten. Ook bij doorstart, tijdelijke liquiditeitsproblemen of groei van het bedrijf kunnen ondernemers een beroep doen op deze stichting. Meer informatie is te vinden op www.vanderzeestichting.nl