Aangifte doen van een levenloos geboren kind

Als uw kind levenloos geboren is na een zwangerschap van 24 weken of meer, moet u aangifte doen bij de gemeente. Bij een zwangerschap korter dan 24 weken mag u aangifte doen. In beide gevallen maakt de gemeente een akte van geboorte (levenloos) op. Dit is een officieel bewijs dat uw kind ter wereld is gekomen. De akte van geboorte (levenloos) wordt ingeschreven in het overlijdensregister van de burgerlijke stand en niet in het geboorteregister.

Wat moet ik doen om mijn levenloos geboren kind te registreren in de Basisregistratie Personen (BRP)? Via de website van de Rijksoverheid worden een aantal vragen gesteld om u te helpen bij de aangifte.

Voorwaarden

Zowel de vader als de moeder mag aangifte doen. Maar ook anderen die weten van het overlijden. Daarnaast mogen ook medewerkers van het ziekenhuis of de uitvaartverzorger aangifte doen.

Aanpak

Zo doet u aangifte van een levenloos geboren kind:

U doet de aangifte bij de burgerlijke stand van de gemeente waar uw kind geboren is.

U neemt mee:

  • uw geldige identiteitsbewijs
  • de verklaring van de arts van het overlijden van uw kind

De begrafenisondernemer kan de aangifte ook online doen.

Aangifte door uitvaartondernemer

Als uitvaartondernemer kunt u online aangifte doen van een levenloos geboren kind. U heeft hiervoor wel eHerkenning nodig.

Bent u nog niet bekend als uitvaartondernemer in de gemeente Elburg? Dan moet u zich eerst via DigiD registreren via het formulier Registratie uitvaartondernemer. Wij voegen uw gegevens zo snel mogelijk toe in ons systeem, zodat u alsnog online aangifte kunt doen. U ontvangt een mail als uw gegevens zijn toegevoegd.

Registreren uitvaartondernemer

Termijn

Is uw kind levenloos geboren na een zwangerschap van 24 weken of meer? Uw kind mag pas begraven of gecremeerd worden na de aangifte. U mag een overledene niet eerder dan 36 uur en niet later dan 6 werkdagen na overlijden begraven of cremeren.

Deze termijn geldt niet voor kinderen die eerder dan 24 weken zwangerschap levenloos geboren worden.

Tips

Kijk voor meer informatie op Overheid.nl.