Duurzaam Elburg Jaaroverzicht 2024 - Uitgebreide en toegankelijke versie

Resultaten in 2024

ENERGIE

WONINGEN

Duurzaam Oostendorp
Bewoners in het oostelijk deel van Oostendorp ontvingen een aanbod voor een programma naar aardgasvrij wonen. Het aantal deelnemers bleef met zo'n 15 huishoudens relatief laag. De hoge investering i.c.m. de lange terugverdientijd wordt voornamelijk als argument benoemd om niet over te gaan op een aardgadvrije oplossing. We onderzoeken wat nodig is om bewoners in de toekomst beter te helpen bij de keuze naar aardgasvrij of voorbereidend hierop.

 

Duurzame warmte Vesting
Uit onderzoek komt groen gas als beste optie naar voren om de Vesting op termijn aardgasvrij te maken. Het kost tijd om de vervolgstappen grondig in beeld te brengen voordat we met een concreet aanbod kunnen komen. Dit gebeurt samen met het Waterschap en de klankbordgroep. Ook wordt het draagvlak nog gemeten bij de inwoners van de Vesting.

 

Aanpak Energiearmoede
Deze aanpak richt zich op huishoudens met een laag inkomen en hoog energieverbruik in woningen met een slecht energielabel. In 2024 liepen de volgende acties:

  • Energiemaatje
    In 2024 zijn de laatste 8 trajecten gebruikt waarbij inwoners voor een langere periode gratis energieadvies kregen aan huis inclusief kleine besparende maatregelen.
  • Koelkastactie
    Toelichting: zie verderop.
  • Isolatieactie
    De verderop benoemde woning isolatieactie, was o.a. voor de doelgroep energiearmoede. Zij kunnen een flink bedrag aan subsidie ontvangen, voldoende voor zeker 1 volledige isolatiemaatregel.

 

Transitiegereed maken woningen: zelf in actie
Doorlopend bieden we een combinatie van activiteiten en middelen aan om inwoners te stimuleren (zelf) stappen te zetten naar aardgasvrij wonen. Denk aan de inzet van het duurzaamheidsloket, collectieve inkoopacties, subsidies en goede voorlichting.

 

Grote woning isolatieactie
In oktober 2024 is een grote isolatieactie gestart waarbij een flink aantal woningeigenaren een mooi aanbod ontving.

Een specifieke doelgroep (eigenaren slecht geïsoleerde woning met een WOZ-waarde van max. € 355.000) kan een mooi bedrag aan subsidie ontvangen. Hiermee kunnen isolatiemaatregelen volledig of deels worden vergoed. Het isoleren van de woning bespaart energie en dus geld. Inmiddels hebben meer dan 380 woningeigenaren zich al aangemeld voor een huisbezoek en zijn er ruim 60 opdrachten verstrekt. Daarmee liggen we mooi op koers.
Een bredere groep woningeigenaren kreeg een aanbod voor advies op maat en aantrekkelijke offertes voor woningisolatie.

De uitvoering van de isolatieactie loopt nog door in 2025 en daarna. Ook onderzoeken we nieuwe mogelijkheden om de regeling te verbreden qua doelgroep en voorwaarden en is er extra subsidie aangevraagd.

 

Koelkastactie
In september 2024 is een koelkastactie gestart waarbij de doelgroep energiearmoede de kans kreeg hun, minstens 10 jaar oude koelkast, om te ruilen voor een nieuw energiezuinig exemplaar. We werkten hiervoor samen met de lokale winkeliers. De actie liep tot eind van het jaar en was enorm succesvol. Het volledige budget is gebruikt waarmee we in totaal 158 huishoudens konden helpen de energierekening te verlagen.

“Ben er heel erg blij mee, de koelkast is ook echt aan vervanging toe. Een beter moment is er niet!”

 

Leidraad duurzame gebiedsontwikkeling voor nieuwbouw
We hebben de leidraad duurzame gebiedsontwikkeling opgesteld om de juiste duurzame stappen te maken bij het vormgeven van bijvoorbeeld een nieuwe wijk. Projectontwikkelaars, aannemers en een woningbouwcorporatie leverden de nodige ideeën aan, vanuit hun dagelijkse praktijk. Zij waren dan ook positief over deze leidraad.

 

Natuurvriendelijk isoleren
Bij bepaalde vormen van isolatie (zoals de spouwmuur) is het nodig om natuurvriendelijk te isoleren, zodat er geen dieren zoals vleermuizen worden gedood. We onderzoeken de mogelijkheden voor een (pre-)SMP (soortenmanagementplan). Dit houdt in dat we als gemeente in één keer voor een gebied ecologisch onderzoek kunnen doen en natuurvriendelijke oplossingen kunnen toepassen ter voorbereiding op woningisolatie. We werken hiervoor samen met de Omgevingsdienst en andere gemeentes uit de regio.

 

Leningen
Er zijn verschillende leningen die kunnen helpen bij het toepassen van duurzaamheidsmaatregelen. Een grotere investering op die manier financieel uitspreiden, kan net het nodige steuntje in de rug bieden. De Toekomstbestendig Wonen Lening voor huiseigenaren is in 2024, 13x verstrekt wat het totaal op 138 brengt.

“Ons geeft het gasloos maken van de woning een enorm prettig gevoel, mede mogelijk gemaakt met deze lening.”

ENERGIE

BEDRIJFSLEVEN

Toekomstbestendige bedrijventerreinen
Het organiserend vermogen op de bedrijventerreinen heeft vorm gekregen met het aanstellen van parkmanagers. Voor bedrijventerrein Kruismaten in Elburg zijn de mogelijkheden onderzocht om een smart energy hub te realiseren. Vanwege netcongestie is dit initiatief nog niet verder tot uitwerking gekomen.

 

Verduurzamen maatschappelijk vastgoed
Dit zit verwerkt in gemeentelijke meerjaren onderhoudsplannen.

 

Zon op (grote) daken
In het kader van netcongestie (overbelasting elektriciteitsnet) zijn we hierin iets terughoudend. Dit hangt daarom samen met een onderzoek naar netcongestie-oplossingen.

MOBILITEIT

Laadpalen
In 2024 zijn er 17 nieuwe laadpalen geplaatst, het totaal aantal laadpalen in de openbare ruimte in Elburg komt daarmee op 80.  Ook is plaatsing van nog eens 14 laadpalen in gang gezet. In eerste instantie wijzen we bij een nieuwe laadpaal 1 plek aan voor laden. Bij veelvuldig gebruik wordt dit verhoogd naar 2. Met deze aantallen zitten we helemaal op schema om in de laadbehoefte van onze inwoners te voorzien.

Op onze website staat een kaart met alle locaties (bestaand, al gepland en nog aan te vragen). Inwoners kunnen deze inzien en zelf een laadpaal aanvragen. Kijk voor de voorwaarden voor het aanvragen én de spelregels bij het laden op de webpagina 'Vraag een laadpaal aan'.

 

Slimme bandenpomp
Rijden met de juiste bandenspanning is goed voor het milieu en bespaart kosten. De slimme bandenpomp was daarom ook dit jaar voor iedere automobilist, 24 uur per dag, gratis te gebruiken.

 

Bevorderen van OV en fietsgebruik
Regionaal communiceren we over regionale fietsstimuleringsacties. We hebben  dit jaar het fietspad aan de Broekdijk bij Elburg vernieuwd.

 

Verduurzamen eigen mobiliteit
Bij vervanging van voertuigen en machines wordt, indien mogelijk, overgestapt op elektrisch. Daarbij maken we flink verschil met het gebruik van duurzame brandstof voor ons wagenpark wat een CO2-reductie oplevert van maar liefst 90% ten opzichte van gewone diesel.

ENERGIE

OPWEKKEN ELEKTRICITEIT

Regionale Energie Strategie
We werken regionaal samen aan het energiesysteem van de toekomst. De grootste uitdaging momenteel is netcongestie. We zoeken naar oplossingen om ontwikkelingen toch mogelijk te maken.

 

Verzwaren elektriciteitsnet Elburg
Samen met Liander werken we aan de uitbreiding van het stroomnet door het plaatsen van ongeveer 100 extra elektriciteitshuisjes. We zijn gestart in Oostendorp met het eerste buurtrealisatieplan. Omwonenden zijn uitgebreid geïnformeerd en Liander verwacht medio 2026 te starten met de uitvoering. Inmiddels zijn we ook gestart met de voorbereidingen op ’t Harde in de wijken ’t Harde West en Centrum. Hierna volgen de volgende wijken zoals gepland. Inwoners worden steeds tijdig geïnformeerd en direct omwonenden krijgen waar mogelijk ook inspraak op de vormgeving van de elektriciteitshuisjes.  

 

Netcongestie
De actuele problemen met tekorten op het stroomnet laten zien dat het belangrijk is te werken aan het energiesysteem van de toekomst. Daarom werken we samen met Liander aan een energieactieplan voor de middellange termijn. Voor de korte termijn is netcongestie een obstakel voor de ontwikkeling van woningbouw, ontwikkelingen bij bedrijven en verduurzaming. Dit zal de komende jaren vragen om verregaande maatregelen om te voorkomen dat ontwikkelingen tot stilstand komen.

 

CIRCULARITEIT

Circulaire Economie
Samen met gemeentes, onderwijsinstellingen en kennispartners is een netwerk gevormd om circulariteit lokaal en regionaal vorm te geven.
Circulariteit speelt ook een rol bij duurzaam bouwen zoals hergebruik van materialen. We hebben daarom we de leidraad duurzame gebiedsontwikkeling opgesteld om de juiste duurzame stappen te maken bij het vormgeven van bijvoorbeeld een nieuwe wijk.

KLIMAAT

Subsidie voor de tuin
Met de Stimuleringsregeling Noord-Veluwe kunnen inwoners subsidie ontvangen voor maatregelen om de tuin klimaatbestendig te maken. Dit geldt voor 6 verschillende maatregelen; het meest populair is nog altijd de regenton maar ook het planten van een boom is in trek. Soms wordt gekozen voor het leggen van een groen dak of een infiltratieveld. In 2024 is er 42x gebruik van gemaakt.

 

Klimaatbestendige gemeente
Dit jaar is de Oude Harderwijkerweg op de Hoge Enk opnieuw ingericht. Er zijn o.a. maatregelen getroffen om hittestress en water-/droogteschade te verminderen. Zo wordt het regenwater geïnfiltreerd in de bodem, wat het riool ontlast. Voor meer biodiversiteit zijn groene bermen ingezaaid en insectenhotels geplaatst. Ook konden bewoners een boom kiezen als bijdrage aan een groene, koelere buurt. Dit project was in samenwerking met Waterschap Vallei en Veluwe. Een ander voorbeeld van klimaatbestendige maatregelen is de herinrichting van een wijk op ’t Harde waarbij we een aquaflow gaan aanleggen. Hemelwater wordt dan afgekoppeld van het riool en geborgen in de fundering van de rijbaan. Voorbereidingen zijn getroffen in 2024, uitvoering volgt medio 2026.

 

Tegeltaxi
Inwoners die hun tuin wilden vergroenen, konden hun tegels gratis laten ophalen door de lokale Tegeltaxi. Een volledig betegelde tuin maakt het in de zomer ook nog eens extra warm; meer groen is een aanrader!
In 2024 is er 23x gebruik gemaakt van de Tegeltaxi.

 

Groene stad challenge
Locaties met onnodige bestrating die kunnen worden vervangen voor groen zijn in kaart gebracht. De mogelijkheden lijken echter beperkt, het heeft wel onze blijvende aandacht.

COMMUNICATIE EN PARTICIPATIE

Duurzaamheidsloket
Het Duurzaamheidsloket is een eerste ingang voor vragen en tips. Maar ook voor het aanvragen van een gratis gesprek met een tuin-, energiecoach of energieadviseur. De energiecoach kan tevens een warmtescan van de woning uitvoeren; een populair middel om te zien waar warmte weglekt. In 2024 zijn er in totaal 62 gesprekken gevoerd en 42 warmtescans gedaan.

In 2025 werken we aan een nieuw loket. Het is ons streven om hierin samen op te trekken met de gemeentes Oldebroek, Hattem en Heerde. Tot die tijd informeren we inwoners via onze gemeentelijke website.

 

Klimaatestafette Elburg
Om duurzaamheid nóg meer op de kaart te zetten, is in 2024 de Klimaatestafette Elburg gestart. Onder het motto ‘samen lopen we de race voor een beter klimaat’ willen we iedereen in beweging krijgen, de huidige en volgende generatie. Zo geven we het stokje met duurzame initiatieven aan elkaar door en vind je alles over duurzaamheid op de website: www.elburg.nl/klimaatestafette.
Inmiddels is het estafettestokje al 5x doorgegeven en mogen het hele jaar door nieuwe initiatieven worden aangedragen. Ken jij iemand die actief bijdraagt aan een beter klimaat? Laat het ons weten via: klimaatestafette@elburg.nl.

 

Nationale Klimaatweek
In 2024 deden we met alle gemeentes van de Noord-Veluwe mee aan de Klimaatweek. We organiseerden leuke challenges met mooie prijzen, bedrijven uit de regio organiseerden duurzame acties en ook als gemeente Elburg deden we mee met leuke en leerzame workshops en gratis inloopspreekuren voor onze inwoners.

  Samen sta je sterk
We kunnen dit natuurlijk niet alleen. Het vraagt om samenwerking met inwoners en ondernemers; iedereen die binding heeft met onze gemeente. Zo werken we ook samen met externe partijen: regiogemeentes, het Duurzaamheidsloket, woningcorporaties, de netbeheerder, het waterschap en vaak lokale leveranciers. Samenwerking leidt tot meer draagvlak! Doe jij ook mee?
 

Goede voorbeeld
Elburg klimaatneutraal, geldt ook voor de eigen gemeentelijke organisatie. In 2024 hebben we daarom de organisatie in beeld gebracht met de CO2 Prestatieladder; hét duurzaamheidsinstrument van Nederland. Dit draagt bij aan het realiseren van onze eigen acties. De volgende stap is dan ook een uitvoeringsplan voor de korte en lange termijn.

 

Blik vooruit
Het Programma Duurzaamheid waar al onze activiteiten per thema in staan opgenomen, eindigt dit jaar. Dat betekent dat we ons opmaken voor een nieuw programma over meerdere jaren. Netcongestie zal daar een grote rol in krijgen en heeft ook dit jaar vol onze focus. Ook volgt er in 2025 een actualisatie van de Transitievisie Warmte; dit wordt het Warmteprogramma. In dit programma beschrijft de gemeente de aanpak van isoleren en aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving.