Iedereen moet mee kunnen doen!

Bertus Jeensma portretfotoDat klinkt als vanzelfsprekend, maar de praktijk is vele malen weerbarstiger. Want, kan iedereen wel meedoen? Dan bedoel ik naast fysieke beperkingen ook of je wel mee kunt doen, omdat je bent wie je bent?

Laat ik eerst beginnen met het deel dat gaat over de fysieke beperkingen van mensen. Ik begrijp best dat we niet alles kunnen oplossen. Maar wanneer iedereen zijn best doet, maken we het wel een stukje makkelijker voor elkaar.

Onlangs maakte ik zelf mee hoe moeilijk het is voor iemand met een fysieke beperking. Ik was begeleider van iemand in een rolstoel. We waren op Schiphol en moesten manoeuvreren tussen de koffers door. Die zetten reizigers overal neer zonder oog te hebben voor mensen in een rolstoel. Die hebben nu eenmaal meer ruimte nodig.

Als we met elkaar dit soort kleine dingen verbeteren, dan oogt de wereld een stukje mooier. Uiteraard blijven er dan nog genoeg aandachtspunten over, om aan te werken met elkaar. Laten we dat vooral doen! Maar wat mij betreft begint het met oog en oor hebben voor onze medemens.

Verder wil ik graag iedereen oproepen mee te doen aan onze enquête die we vorige week hebben uitgezet. “Hoe ervaar jij het (samen) leven in de gemeente Elburg?” Ons doel als gemeente Elburg is dat iedereen meetelt. Iedereen moet mee kunnen doen. Je moet jezelf kunnen zijn en mee kunnen doen in onze samenleving. De grote vraag is dan ook, hoe ervaar jij dat? Kan jij voldoende meedoen? Mag jij zijn wie je bent? Heb jij de mogelijkheid om jouw mening, jouw gevoel en jouw geloof te uiten? Kun jij jouw talenten voldoende inzetten in onze samenleving?

Ik ben benieuwd naar jouw reactie. Daarom roep ik je van harte op om mee te doen aan deze enquête. Die vind je op elburg-spreekt.nl, onze socials en gemeentepagina. De uitkomsten nemen we mee in ons inclusiviteitsbeleid. Meedoen dus!

Bertus Jeensma, wethouder