College Elburg stelt volledige renovatie gemeentehuis voor

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om het gemeentehuis volledig te renoveren. Deze variant, één van de vier uitgewerkte scenario’s door een ontwerpteam onder leiding van architectenbureau KHV, biedt volgens het college de meeste meerwaarde op het gebied van duurzaamheid, gebruiksvriendelijkheid en toekomstbestendigheid. Tegelijkertijd beseft het college dat het om een belangrijk en zorgvuldig af te wegen besluit in de raad gaat.

Renovatie hard nodig

Het gemeentehuis is gebouwd in het begin van de jaren 80 en is daardoor ruim 40 jaar oud. Hoewel de publieksbalie en ontvangstruimtes al eerder zijn aangepast, verkeert het grootste deel van het gebouw in slechte staat. Vooral de installaties die zorgen voor verwarming, koeling en ventilatie zijn sterk verouderd en aan vervanging toe. Dat geldt ook voor delen van de gevel. Wethouder Bertus Jeensma: “De buitenkant van het gemeentehuis ziet er op het eerste gezicht misschien nog goed uit, maar achter de schermen lopen we tegen grote knelpunten aan. Als organisatie willen we goed kunnen werken én goede service bieden aan onze inwoners. Dan moet het gebouw dat ook mogelijk maken. Daarom kiezen we voor een grondige renovatie in één keer.”

Vier scenario’s onderzocht

Op verzoek van de gemeenteraad zijn vier varianten uitgewerkt: van een minimale renovatie tot volledige vernieuwing. In alle gevallen moet een groot deel van de installaties worden aangepakt, ongeacht de gekozen variant. Ook bij de minimale variant zijn de noodzakelijke aanpassingen zo omvangrijk, dat dit nauwelijks goedkoper uitpakt, maar wél minder oplevert op de lange termijn. “Om het hoogstnodige te doen, zullen we nog steeds een omvangrijk project moeten uitvoeren. Heel veel zaken hangen namelijk met elkaar samen. Als we nu wat minder willen investeren, schuiven we uiteindelijk de problemen voor ons uit waar we later last van krijgen. Over een aantal jaar moeten we dan alsnog opnieuw verbouwen. Dat willen we voorkomen. Scenario 1 zorgt ervoor dat we één keer een flinke stap zetten, met een gebouw dat weer decennia vooruit kan,” aldus wethouder Jeensma. De kosten van scenario 1 passen binnen het budget, zoals dat eerder is bepaald en waarmee in de begroting rekening is gehouden.

Duurzaam en toekomstbestendig

De voorgestelde renovatie maakt het gemeentehuis volledig gasloos en duurzaam. Ook wordt het gebouw efficiënter ingericht, zodat het past bij het moderne werkconcept en de eisen van deze tijd. De karakteristieke koepel blijft tijdens de verbouwing grotendeels onaangetast en wordt later gesloopt. Het uiteindelijke gebouw wordt daarmee compacter dan dat het nu is. Het voorhuis wordt afgestoten. Voor de duur van de renovatie wordt voor de overige werkplekken tijdelijk uitgeweken naar een andere locatie.

Investering

De totale bouwkosten voor de renovatie bedragen ongeveer 13,6 miljoen euro. Dit bedrag bestaat uit directe en indirecte bouwkundige kosten, installaties, vaste inrichting en uitvoeringskosten. Daarnaast is er nog een aanvullende investering van ongeveer 5,7 miljoen euro nodig voor honoraria, afkoop van loon- en prijsstijgingen, tijdelijke huisvesting van onder meer kantoren, archief en raadzaal tijdens de renovatie en voor onvoorziene kosten. Door de aftrek van de verkoop van het voorhuis én de mogelijke DuMaVA-subsidie (Duurzame Maatschappelijk Vastgoed-subsidie) loopt de totale investering op naar ongeveer 18 miljoen euro.

Om ook ruimte te houden voor de inrichting ná de renovatie en de herinrichting van het terrein rondom het gemeentehuis, zoals groen, paden en parkeerplaatsen wordt in de begroting een totale reservering van ongeveer 21 miljoen euro opgenomen. Deze reservering biedt ruimte om zorgvuldig en stapsgewijs keuzes te maken in de verdere uitwerking en uitvoering.

Het college realiseert zich dat in de initiatieffase van het project nog gesproken werd over significant lagere bedragen. De werkelijkheid is inmiddels anders: de bouwkosten zijn fors gestegen, de duurzaamheidsambities zijn aangescherpt en er is gekozen voor een toekomstbestendige oplossing in één keer.

Wat gebeurt er nu?

De gemeenteraad bespreekt het voorstel na de zomer, in september. Pas na een definitief besluit start de uitwerking van het ontwerp. Tijdens die uitwerking worden ook inwoners, omwonenden, medewerkers en organisaties betrokken om mee te denken over onderdelen van het ontwerp en de uitvoering. Als het ontwerp klaar is, wordt een aanbestedingstraject gestart voor de uitvoering. Als alles volgens planning verloopt, volgt in de tweede helft van 2026 het besluit over de daadwerkelijke gunning van de opdracht.