Wonen. Ook voor elkaar!
In al onze kernen gaan wij tussen nu en twee jaar weer bouwen. Maar liefst 37 woningen in Doornspijk, 73 woningen op 't Harde en 17 woningen op De Hoge Enk staan er op de rol. We bouwen meer dan 100 woningen op de inbreidingslocaties in Elburg en Oostendorp. Met de locatie Horstkamp erbij gaat het om ruim 500 woningen in alle soorten en maten. Da's wel even wat meer dan het 'straatje bij' van minister De Jonge!
Dankzij de gemeenteraad realiseert Elburg ook de hoge percentages voor sociale huur- en sociale koopwoningen. Deze afspraken hebben we vastgelegd in de Woondeal. De gemeenteraad staat klaar om dingen mogelijk te maken. Als wethouder aarzel ik niet om hulp te vragen waar nodig. Flexwonen, nieuwe locaties, uitruil tussen de ene en de andere locatie, ja zelfs een heus woonfonds is door de fracties beschikbaar gesteld.
Maar de nood is hoog. Ik vraag mij af: kunnen we ook nog iets met de bestaande woningen? Waarom eigenlijk word je gekort op de AOW, huurtoeslag en bijstandsuitkering als je gaat samenwonen? En waarom staat er bij de belastingen een 'straf' op het splitsen en delen van woningen door huiseigenaren?
Hierdoor maken we het geven van mantelzorg, het tegengaan van vereenzaming en het welzijn van mensen ondergeschikt aan geld in de pot voor de overheid. Een mantelzorg-woning kan alleen als je ruimte om het huis hebt en geld op de bank. Geld heb je ook nodig om te kunnen blijven wonen in je vertrouwde omgeving, met de nodige aanpassingen en hulp in de buurt.
Wat jammer dat er zoveel regels zijn, die ons hierbij in de weg zitten. We willen als college echt meer kunnen doen. Binnenkort gaan we hierover in gesprek met de gemeenteraad. Er zitten nog te veel regels in de weg, ook bij ons in Elburg. De regionale verhuiscoaches voor ouderen bevorderen wel de doorstroming, maar soms is echt iets anders nodig.
Een dubbeltje welzijn scheelt vele euro's aan zorg. Als je bestaanszekerheid hoog in het vaandel zet, dan verwacht ik ook positieve berichten uit Den Haag.
Lyda Sneevliet, wethouder