Luchtballonnen - Column wethouder Sneevliet-Radstaak

Vakantiepark, vanuit vakantiehuisje zicht op het waterTerwijl het grote wereldnieuws over ons heen raast werken ambtenaren op het gemeentehuis hard door aan projecten en plannen. Zij laten zich niet tegenhouden, zeker niet als het gaat om het bouwen van woningen. Want wonen is nu eenmaal een eerste levensbehoefte.

De ballonnetjes die de politici in Den Haag nu en dan oplaten over het oplossen van de woningnood helpen echt niet. We gaan niet massaal wonen op vakantieparken. Want die parken liggen in natuurgebieden, zijn bedoeld voor recreatie en helpen onze economie draaiende te houden.

In onze regio zien we dat het veranderen van de bestemming vooral de eigenaren van de vakantiewoningen rijker maakt. Tegelijkertijd draait de gemeenschap op voor de hoge kosten: voor de wegen, de riolering, de afvalinzameling, enzovoorts. En de mensen die we willen helpen met het vinden van een woning? Die kunnen de woningen alsnog niet betalen.

Ook het idee om zonder vergunning in een woning in de tuin van de familie te wonen is zo’n luchtballon. Want je creëert zo een tweede huis dat onder vermogensbelasting valt. Daarnaast daalt de waarde van de woning én die van de buren. Je moet er niet aan denken, dat zij een (dure) advocaat inhuren en gaan procederen, op grond van een ‘onrechtmatige daad’. Het wordt er in de buurt in elk geval niet gezelliger op.

Ik vind dat politici geloofwaardig moeten zijn. Pas dan lukt het om vertrouwen te hebben en te houden in onze volksvertegenwoordigers. Niet omdat zij ons napraten, maar omdat zij met verstand van zaken, integriteit en moreel besef de juiste keuzes maken.

We worden te vaak blij gemaakt met een ‘luchtballon’. Daarom zeg ik u, vanwege de naderende verkiezingen: laat u niet in de luren leggen. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

Lyda Sneevliet-Radstaak, wethouder