Herdenken en vieren 79 jaar vrijheid in Nederland

Deze week herdenken en vieren we 79 jaar vrijheid in Nederland. Nooit eerder hebben we zo lang in vrijheid en rijkdom kunnen leven. Een garantie dat we die vrijheid behouden, hebben we niet.

Dames en heren,Op het ASK, in gesprek over de plannen voor uitbreiding.
Deze week herdenken en vieren we 79 jaar vrijheid in Nederland. Nooit eerder hebben we zo lang in vrijheid en rijkdom kunnen leven. Een garantie dat we die vrijheid behouden, hebben we niet. 
In de hele wereld zijn er veel zorgen om de conflicten in het Midden-Oosten en in Oost-Europa. Thuis zien we hiervan de beelden, van al het oorlogsleed en onrecht. En het raakt ons, het laat ons niet onberoerd. Tegelijkertijd zien we ook hoe wij hier steeds meer bij betrokken raken. Zo bieden we opvang aan vluchtelingen, zenden we wapens naar Oekraïne of betalen we mee aan voedselpakketten. 

Onlangs waren we met alle colleges van de Kop van de Veluwe op bezoek bij het Artillerie Schietkamp (ASK) op 't Harde. De komende jaren werkt het ASK hard aan een (bijna) verdubbeling van haar capaciteit. Wij informeerden ons over de gevolgen van voor onze gemeenten. De aanleiding hiervoor betreft de internationale bedreigingen. Ook hier zien we dat we steeds meer betrokken raken bij de internationale dreiging. Dan is het mooi om te zien hoe op het ASK gewerkt wordt aan het behoud van onze vrijheid. 

Op 27 april vierden we de verjaardag van onze Koning Willem-Alexander. Aanstaande zaterdag herdenken we de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De dag daarna vieren we onze Bevrijdingsdag. Het zijn allemaal momenten die mogelijk zijn omdat we in een vrij en democratisch geregeerd land leven, waarbij iedereen gelijk is. Het zijn die waarden die we willen behouden. Daarom schroeven we onze verdediging op. En bieden we onze steun aan, daar waar nodig.

Dit jaar is ook een delegatie uit Haselünne aanwezig bij de Dodenherdenking in Elburg. Dat vind ik bijzonder waardevol. Gelukkig zijn we in West-Europa in staat gebleken elkaar op te zoeken en elkaar te vergeven. En zo ons samen in te zetten voor het behoud van onze vrede en veiligheid. Het bezoek vanuit Haselünne staat daar symbool voor. Ook zij zullen een krans leggen bij het monument. 

Zo houden we ons verleden levend. Zo leren we van het verleden. En koesteren we onze vrijheid. 

Hartelijke groet,
Jan Nathan Rozendaal
Burgemeester