Tiendaagse veldtocht

Jan Nathan Rozendaal 2023Predikanten noemen de periode rond Kerst en de Jaarwisseling wel eens hun tiendaagse veldtocht. Ze moeten dan in tien dagen tijd heel veel preken. Naast de gewone zondagen ook op de kerstdagen en bij de jaarwisseling. Hard werken dus.

Onder burgemeesters wordt de periode van eind april tot begin mei wel de tiendaagse veldtocht genoemd. Naast het gewone werk zijn er veel optredens voor burgemeesters. De bevrijding van Elburg, de koningsspelen, de lintjesregen, Koningsdag, dodenherdenking, bevrijdingsdag. Met alle bijbehorende herdenkingen, festiviteiten en concerten. Zelf ervaar ik het als één van de hoogtepunten van het jaar. En helemaal geen veldslag dus. Eerder een triomftocht van de vrijheid.

Vorige week stond ik met de bovenbouwleerlingen van ‘t Harde bij het oorlogsmonument op de Eperweg. Op hetzelfde moment stonden de bovenbouwleerlingen van Elburg en Doornspijk bij andere oorlogsmonumenten. We stonden stil bij 79 jaar vrijheid in onze gemeente. En we herdachten hen die voor onze vrijheid het leven gaven. Het was goed om daarover met onze jeugd te spreken. En opnieuw te beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Op 4 en 5 mei zullen we daar met elkaar weer bij stilstaan.

Aanstaande vrijdag doen alle leerlingen van onze basisscholen mee met de Koningsspelen. En de dag erna vieren we met elkaar Koningsdag. Ik nodig u van harte uit om dit met ons te komen vieren. U bent allen van harte welkom op de traditionele Koningsdagreceptie om 11 uur in de Kloostertuin! Er is dan alle ruimte om elkaar te ontmoeten onder het genot van een hapje, drankje en feestelijke muziek.

Ik wens u goede en mooie dagen. Laten we onze vrijheid koesteren!

Hartelijke groet, tot ziens,

Jan Nathan Rozendaal, Burgemeester gemeente Elburg