Werken aan toekomstbestendige onderwijshuisvesting
Het college van burgemeester en wethouders van Elburg heeft op 8 april 2025 ingestemd met het geactualiseerde Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor onderwijshuisvesting. Wethouder Anjo Simonse legt uit dat een actualisering belangrijk is: “Er verandert veel in onderwijsland. Dit heeft weer gevolgen voor de budgetten. Daarom is het goed dat we nu met een geactualiseerd IHP 2024 komen.”
Dit IHP biedt een duurzaam en toekomstgericht kader voor de huisvesting van het onderwijs tot 2041. Het college legt het plan nu ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad.
Het IHP 2024 is door de gemeente in nauwe samenwerking met schoolbesturen en opvangorganisaties opgesteld. Deze samenwerking vond plaats binnen het samenwerkingsprogramma Jeugd Elburg Samenwerken (JES). Hierin komen ook bredere thema’s rondom de jeugd aan bod. Dankzij deze integrale benadering sluit het plan goed aan op de lokale behoeften en landelijke ontwikkelingen. De herijking van het IHP was nodig. Dit kwam door de vanwege veranderende wet- en regelgeving en stijgende bouwkosten. Ook was er sprake van nieuwe inzichten in leerlingaantallen en duurzaamheidseisen.
Basis voor strategische keuzes
Wethouder Anjo Simonse onderstreept het belang van het geactualiseerde plan: “Een toekomstbestendige leeromgeving is essentieel voor de ontwikkeling van onze kinderen. Het IHP 2024 helpt ons om gerichte keuzes te maken. Tegelijkertijd kunnen we flexibel inspelen op veranderingen in het onderwijs en onze samenleving.”
Het IHP biedt een kader waarbinnen de gemeente en het onderwijs plannen voor renovatie, nieuwbouw en eventuele verplaatsing van scholen uitwerken. Voor ieder project geldt dat een afzonderlijk besluit nodig is van de gemeenteraad, over de uitvoering en financiering.
Oog voor de toekomst
Het IHP 2024 houdt rekening met de financiële haalbaarheid van de plannen. Door landelijke prijsontwikkelingen en grotere investeringsopgaven, is het noodzakelijk om het financiële kader opnieuw onder de loep te nemen. Het college stelt voor om bij de perspectiefnota een afweging te maken over de inzet van extra middelen. Door nu extra geld te reserveren blijven de onderwijshuisvestingsambities ook op lange termijn realiseerbaar.