Huisdieren

Sommige vluchtelingen uit Oekraïne nemen hun huisdier mee op hun vlucht. Als gasthuishouden kunt u bij de inschrijving aangeven of u wel of geen bezwaar heeft tegen het meebrengen van een huisdier door uw gast. Het is goed om te weten dat er aangepaste invoerregels zijn voor huisdieren vanuit Oekraïne die met hun eigenaar meekomen. Dat komt doordat Oekraïne een land is met een hoog risico op de gevaarlijke ziekte rabiës (hondsdolheid). Door de acute noodsituatie is in EU-verband afgesproken dat er flexibel wordt omgegaan met mensen die met hun huisdier(en) uit Oekraïne zijn gevlucht. Meer informatie vindt u op Invoerregels voor huisdieren vanuit Oekraïne en Rusland (11-03-2022) | Nieuws en media | NVWA

Zodra het dier in Nederland is, is het van belang zo snel mogelijk te regelen dat het diergeneeskundige zorg krijgt. Voor dieren in de gemeente Elburg kunt u terecht bij Hulp voor Dieren uit Oekraïne.

Huisdieren kunnen hier gelegaliseerd worden en daarna kijken ze ook of dieren gechipt en gevaccineerd moeten worden. Ook gastgezinnen die vluchtelingen opvangen en een huisdier erbij krijgen, kunnen terecht bij Hulp voor Dieren uit Oekraïne. Er zijn geen kosten verbonden aan de zorg voor deze huisdieren.