Bijeenkomst gemeentehuis Elburg voor vrede Oekraïne

Zaterdag 12 maart staat er een bijeenkomst gepland voor het gemeentehuis in Elburg om stil te staan bij de situatie in Oekraïne en op te roepen tot vrede en een vreedzame oplossing van het conflict. Burgemeester Jan Nathan Rozendaal roept inwoners vanuit de gemeente op zich om 12.30 uur te verzamelen aan de Zuiderzeestraatweg Oost 19 om daar samen hun solidariteit te tonen aan Oekraïne.

Internationale oproep

Inwoners van steden en gemeenten in heel Europa worden opgeroepen om zich op deze dag te verzamelen voor het stadhuis van hun woonplaats. Het is een moment om stil te staan bij de oorlog in Oekraïne en een oproep te doen voor vrede in dat land. Dit plan van Eurocities, een netwerkorganisatie van meer dan tweehonderd Europese steden, wordt ondersteund door Nederlandse burgemeesters en gemeenten.

Ook Elburg sluit zich hierbij aan. Burgemeester Rozendaal staat achter de internationale oproep: “Door gezamenlijk met andere gemeenten op te treden, kunnen we een statement maken richting Rusland en tegelijkertijd onze steun betuigen aan Oekraïne, de slachtoffers en vluchtelingen. Het is verschrikkelijk wat er zich daar afspeelt; het is een rechtstreekse aanval op de democratie.”

Inmiddels zijn er twintig Oekraïense vluchtelingen ondergebracht op vakantiepark Dennenrhode in Doornspijk. Zij zijn gevraagd bij de bijeenkomst aanwezig te zijn. De samenkomst bestaat uit de aanwezigheid van inwoners waarbij de burgemeester een toespraak houdt. Gevolgd door een minuut stilte en een gebed van vrede door predikant Marloes van Doorne, protestantse gemeente ’t Harde – Maranathakerk. Als afsluiter wordt het Oekraïense volkslied gespeelt.

“Iedereen is om 12.30 uur welkom en we hopen op een grote opkomst. Daarnaast hopen we de aanwezige vluchtelingen op deze manier een hart onder de riem te steken.” aldus burgemeester Rozendaal.