Buurtpreventie

Als gemeente hebben we een gemeente-app. In deze app staat ook het onderdeel buurtpreventie. Met deze buurtpreventie-functionaliteit kun je zelf meldingen doorgeven en hebben we zelf controle over de privacy van gegevens.

Download de app

Wil je weten wat er speelt in jouw wijk op het gebied van buurtpreventie? Download dan snel de app. Je vindt deze in de Playstore en Appstore door te zoeken op ‘gemeente Elburg’. Verdachte situaties kun je snel en eenvoudig melden. Ben je aangemeld, krijg je direct een bericht op je telefoon. Zo waken veel mensen tegelijk over de wijk en breng je elkaar snel op de hoogte van verdachte situaties.

SAAR methode

Buurtpreventie Elburg hanteert de SAAR methode. Dit is een stappenplan dat is opgesteld in overleg met de politie. SAAR is een afkorting van:

Signaleer
Zie je iets verdachts, bijvoorbeeld 2 personen in de tuin van een ander, probeer dan goed te onthouden wat je hebt gezien. Let op kleding, geslacht, huidskleur, lengte en gezicht. Zie je een verdacht voertuig, noteer dan de kleur, het merk, het type en het kenteken.

Alarmeer
Zie je iets waarbij de politie direct in actie moet komen? Bel dan altijd eerst 112 voordat je het signalement doorgeeft in de Buurtpreventie. Is er geen spoed bij de melding, maar wil je wel de politie inlichten? Bel dan 0900-8844.

App
Dit is het bericht waarin je het daadwerkelijke signalement doorgeeft via de app en beschrijft wat je gezien hebt. Geef ook aan of je de politie wel of niet gebeld hebt.

Reageer
Nadat je het signalement hebt doorgegeven is er misschien de mogelijkheid om de personen te volgen of hun plannen te verstoren. Probeer dit altijd samen te doen met buurtbewoners en doe het alleen als het veilig is. Breng jezelf niet in gevaar.

Welk soort situaties worden via de S.A.A.R. methode gemeld:

  • Verdachte personen in de wijk;
  • Vermiste personen zoals kind of oudere personen (vermissing van huisdieren enkel via social media);
  • Diefstal of inbraak;
  • Beroving, bedreiging, aanranding en geweldpleging;
  • Doorrijden na een aanrijding.