Verkeersmaatje

Het Verkeersmaatje, of Streetbuddy, is een plastic pop van 80 centimeter met in zijn hand een 1 meter hoge vlag. Het heeft als doel om automobilisten vriendelijk, maar dringend “SLOW” te laten rijden. Het Verkeersmaatje weegt 2,5 kilo, is weerbestendig en gemakkelijk te verplaatsen naar een andere locatie. De voet is te vullen met water of zand, zodat hij stevig op de plaats blijft staan.

Met het Verkeersmaatje attendeer je automobilisten op spelende kinderen. Bij het zien van de pop remmen automobilisten vaak direct af, omdat de pop zo opvallend is dat deze moeilijk over het hoofd te zien is. Het gebruik van het Verkeersmaatje wordt aanbevolen door Veilig Verkeer Nederland.

Via onderstaande button kun je je inschrijven voor het lenen van een Verkeersmaatje met een maximale tijd van vijf weken. De gemeente neemt contact met je op over de beschikbaarheid van een Verkeersmaatje en wanneer je deze af kunt halen op de gemeentewerf.

Aanvraag lenen Verkeersmaatje

Voorwaarden

Voorwaarden uitleen Victor Veilig Verkeersmaatje:

 • Uw idee om het Verkeersmaatje in te zetten wordt gedragen door meerdere buurtbewoners.
 • U kunt een Verkeersmaatje ophalen bij de Gemeentewerf, Straatje 8 in Elburg.
 • Het Verkeersmaatje wordt voor een periode van maximaal vijf weken ingezet in uw straat om een zo hoog mogelijk attentiegehalte te behouden.
 • U bent vanaf het tijdstip van bruikleen tot en met het tijdstip van teruggave verantwoordelijk voor het Verkeersmaatje.
 • U zorgt zelf voor het ophalen en terugbrengen van het Verkeersmaatje.
 • De gemeente Elburg stelt zich niet aansprakelijk voor enig letsel en schade toegebracht door en tijdens het gebruik van een Verkeersmaatje.

Tips

Tips voor het gebruik van een Verkeersmaatje:

 • Zorg ervoor dat het Verkeersmaatje geen hinder oplevert voor het verkeer. Houdt daarom met het plaatsen rekening met alle weggebruikers. Een groenstrook, erfafscheiding of een stoeprand zijn veilige plekken hiervoor.
 • De Verkeersmaatjes zijn diefstal-gevoelig. Laat hem daarom niet ’s nachts op straat staan. Overdag is vastzetten aan een lantaarnpaal handig. Een eenvoudige fietsketting is daarvoor al geschikt.
 • Controleer of de vlag nog vastzit. Dit kan gemakkelijk door een klein schroefje tussen de vlaggenstok.
 • De bruikleentijd van een Verkeersmaatje is maximaal zes weken. Dit doen we omdat automobilisten snel zijn gewend aan een omgeving en de waarschuwing dan niet meer zien. Door de poppen te rouleren duiken ze telkens op een andere plek op, waardoor automobilisten weer geattendeerd worden in een andere omgeving.
 • We hebben een maximaal aantal Verkeermaatjes te verdelen over de hele gemeente. Het kan dus zijn dat alle poppen in gebruik zijn en u op een wachtlijst wordt geplaatst.