Rijbewijs aanvragen

U vraagt een rijbewijs persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat. Dit kan alleen op afspraak. U kunt uw rijbewijs na 5 werkdagen zonder afspraak ophalen. Neem wel uw afhaalbewijs mee. Een rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig. Voor personen van 75 jaar en ouder is de geldigheidsduur van een rijbewijs 5 jaar.

Maak uw afspraak

Kosten

  • Rijbewijs  € 44,65
  • Extra kosten bij spoed € 34,10

(tarieven 2023)

Meenemen

  • Uw oude rijbewijs, als u dat komt vernieuwen.
  • Pasfoto in kleur die niet ouder is dan 6 maanden en voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Geldig identiteitsbewijs bij vermissing of eerste aanvraag.
  • U betaalt uw rijbewijs bij de aanvraag.

Heeft u een Gezondheidsverklaring nodig? Vraag deze online aan bij het CBR. U betaalt de Gezondheidsverklaring bij de aanvraag.

Ophalen rijbewijs

Bij de aanvraag van het nieuwe rijbewijs krijgt u een afhaalbewijs.

Meenemen bij ophalen:

  • Het afhaalbewijs.
  • Het huidige rijbewijs. Bij vermissing of een eerste rijbewijs neemt u een geldig identiteitsbewijs mee.

Ophalen kan tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

U heeft 3 maanden de tijd om uw rijbewijs af te halen. Daarna wordt het document vernietigd.

Spoedaanvraag rijbewijs

Heeft u snel een rijbewijs nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Maak hiervoor een afspraak. Tijdens de afspraak geeft u aan dat het om een spoedaanvraag gaat. Als u het rijbewijs vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen. U betaalt extra kosten.

Rijbewijs kwijt of gestolen

Bent u uw rijbewijs kwijt, is het gestolen of maakt iemand er misbruik van? Meld dit online bij de RDW. Na de melding is uw rijbewijs direct ongeldig. Heeft u geen DigiD? Vul dan bij de gemeente een verklaring van vermissing in. Maak hiervoor een afspraak. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren kunnen vanaf 16,5 jaar beginnen met het volgen van rijles (categorie B). Als ze 17 jaar zijn, kunnen ze hun rijbewijs halen. Tot hun 18e jaar mogen zij dan onder begeleiding van een coach autorijden. Hiervoor is een begeleiderspas nodig. Deze vraagt u aan bij de RDW.

Bromfietsrijbewijs

Met een bromfietsrijbewijs (categorie AM) mag je rijden op een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets of brommobiel. Heeft u een autorijbewijs (rijbewijs B) of motorrijbewijs (rijbewijs A)? Dan krijgt u het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) automatisch bijgeschreven op uw rijbewijs. Informatie over het halen van een bromfietsrijbewijs vindt u op de website van het CBR.