Gezondheidsverklaring

Als u wilt afrijden voor uw rijbewijs, moet u eerst een verklaring over uw eigen gezondheid invullen, de zogenoemde Gezondheidsverklaring (voorheen Eigen Verklaring). Het CBR heeft deze verklaring nodig om te bepalen of u een motorvoertuig kunt besturen. Het CBR kan beslissen dat u medisch gekeurd moet worden.

Als u bent goedgekeurd, wordt een verklaring van geschiktheid geregistreerd in het register van het CBR. U krijgt daar per post bericht van.

Ook als u een militair of buitenlands rijbewijs wilt omwisselen, kan het CBR u vragen om een gezondheidsverklaring in te vullen.

Wilt u afrijden voor een rijbewijs voor vrachtwagen of bus (C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E of DE)? Of bent u 75 jaar of ouder? Dan moet u medisch gekeurd worden.

Aanvraag formulier Gezondheidsverklaring

U kunt ook een afspraak maken bij de gemeente om het formulier af te halen.

Kosten

Het formulier 'Gezondheidsverklaring' kost € 37,80 (tarief 2019). U betaalt dit bij de aanvraag.

Aanvraag

U kunt het formulier Gezondheidsverklaring digitaal invullen op de website van het CBR of u kunt het formulier afhalen bij de gemeente of bij uw rijschool om deze vervolgens in te vullen en toe te sturen naar het CBR. Vervolgens ontvangt u van het CBR informatie over welke eventuele afspraken u dient te maken.

Uitgelicht