Identiteitskaart

Met een identiteitskaart kunt u laten zien wie u bent (identificatie) en reizen naar de meeste landen in Europa. U vraagt een identiteitskaart persoonlijk aan bij de gemeente waar u ingeschreven staat. Dit kan alleen op afspraak. U kunt uw identiteitskaart na 6 werkdagen zonder afspraak ophalen. Een identiteitskaart voor personen vanaf 18 jaar is 10 jaar geldig. Een identiteitskaart voor personen t/m 17 jaar is 5 jaar geldig. 

Maak uw afspraak

Iedereen moet persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen en het ophalen van de identiteitskaart.

Kosten

  • Identiteitskaart voor personen t/m 17 jaar: € 36,45
  • Identiteitskaart voor personen vanaf 18 jaar: € 67,55
  • Extra kosten bij spoedaanvraag: € 50,90

(tarieven 2021)

Meenemen

  • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die in uw bezit zijn, ook als deze niet meer geldig zijn.
  • Een kleurenpasfoto die niet ouder is dan 6 maanden en voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • U betaalt uw identiteitskaart bij de aanvraag.

Voor kinderen jonger dan 12 jaar:

  • Een ingevuld formulier toestemming reisdocument minderjarige. Of vul het online toestemmingsformulier reisdocument in met DigiD. In dat geval hoeft u het formulier niet mee te nemen.
  • Geldige identiteitsbewijzen van ouders of van degene die het gezag heeft. Dit is niet nodig als u online het toestemmingsformulier reisdocument heeft ingevuld.
  • Bij de aanvraag en bij het ophalen van het document moet één ouder/gezaghouder aanwezig zijn. Vanaf 12 jaar mag het kind zelfstandig de identiteitskaart ophalen.

Geeft één van de personen die het gezag heeft geen toestemming? Dan kunt u vervangende toestemming aanvragen bij de rechtbank.

Spoedaanvraag

Hebt u met spoed een Nederlandse identiteitskaart nodig? Maak hiervoor een afspraak. Tijdens de afspraak geeft u aan dat het om een spoedaanvraag gaat. Vraag de identiteitskaart vóór 14.00 uur aan, dan kunt u de kaart meestal de volgende werkdag ophalen. U betaalt extra kosten. Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedaanvraag niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Bijzonderheden

Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de servicebalie, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op www.digid.nl.

Tips