Onderzoek: geen integriteitsschending

Burgemeester Jan Nathan Rozendaal heeft het onderzoek naar de mogelijke integriteitschendingen van het raadslid Jan Polinder in ontvangst mogen nemen. Hij is blij met de conclusies van het onderzoeksbureau Necker van Naem: “Daaruit blijkt dat Jan Polinder zich noch als raadslid noch als wethouder schuldig heeft gemaakt aan een overtreding van de wet.”

Omroep Gelderland schreef op woensdag 19 juni dat er sprake zou zijn van een overtreding van de wet. Er ontstond het beeld van belangenverstrengeling, van een oud-wethouder die zijn voorkennis gebruikte en daar in de functie als raadslid mee verder ging. Burgemeester Jan Nathan Rozendaal heeft de kritiek van hoogleraar bestuursrecht De Vries in het artikel van Omroep Gelderland als buitenproportioneel ervaren: “Daarmee was er een onterecht zware verdenking ontstaan. Ons raadslid heeft hierdoor een moeilijke periode meegemaakt.”

Nadrukkelijker duidelijkheid verschaffen

Kritiek op het handelen van het raadslid is er wel. Door het ene moment in gesprek te willen gaan met de gemeente als medewerker van een adviesbureau (dat werkzaamheden verricht voor de projectontwikkelaar), vervolgens als oud-wethouder de huidige wethouder te willen adviseren en het volgende moment als raadslid te opereren is de schijn van belangenverstrengeling gewekt. Hierover had hij eerder, actiever en nadrukkelijker duidelijkheid moeten verschaffen over zijn werkrelatie met (de projectontwikkelaar van) het Brigadegebouw. Burgemeester Jan Nathan Rozendaal hierover: “Dat er sprake is van een schijn van belangenverstrengeling, dat heeft het onderzoeksbureau helder verwoord in het onderzoek. Naar aanleiding van de conclusies van het rapport heb ik aan Jan Polinder gevraagd wat hij gaat doen om de schijn van belangenverstrengeling beter tegen te gaan. Ik zie uit naar zijn reactie.”

Onderzoek mogelijke integriteitschendingen raadslid Elburg