Lokaal Preventieakkoord Elburg gereed

IMG_4767In de afgelopen maanden is in Elburg hard gewerkt aan het tot stand komen van het Lokaal Preventieakkoord. Onder aanvoering van procesbegeleider Wilco Huisman hebben vertegenwoordigers van partners uit o.a. de sport, zorg, welzijn, onderwijs, kinderopvang en de gemeente een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het Lokaal Preventieakkoord Elburg.

Thema’s Roken, Alcohol en Overgewicht

Vanuit het Nationaal Preventieakkoord is gekozen voor de thema’s Roken, Alcohol en Overgewicht. Deze drie thema’s zijn verreweg de grootste oorzaak van ziektelast in Nederland, met 35.000 doden en 9 miljard euro zorguitgaven per jaar. Lokaal zijn op deze thema’s ambities en acties geformuleerd, die de komende jaren worden uitgewerkt.

Wethouder Willem Krooneman: “We kijken als gemeente terug op een mooi proces, waarbij veel partijen vanuit de gemeente met elkaar hebben samengewerkt. Het lokaal Preventieakkoord is met veel partijen uit de gemeente Elburg ontwikkeld. Nu gaan we met elkaar aan de slag om uitvoering te geven aan het lokaal Preventieakkoord. Als gemeente onderstrepen wij het belang van een gezonde levensstijl.”

Procesregisseur Wilco Huisman: “De betrokkenheid van alle partijen was tijdens het proces groot, ondanks dat het een geheel digitaal proces was vanwege de coronamaatregelen. Zowel bij de startbijeenkomst als bij de verdiepingsbijeenkomsten, was de opkomst en diversiteit van de partners hoog. Zo is een ambitieus en gedragen lokaal Preventieakkoord ontstaan, waar we nu concreet mee aan de slag kunnen”.

In september staat een bijeenkomst op het programma waar het lokaal Preventieakkoord samen gevierd wordt met alle partijen. Deze avond zal ook gebruikt worden om afspraken te maken over de uitvoering van de acties in het lokaal Preventieakkoord. Ook wordt dan de koppeling gelegd met het lokaal Sportakkoord wat eerder gemaakt is.

Bekijk het lokaal Preventieakkoord.