Kent u iemand die een lintje verdient?

Ieder jaar worden in de gemeente Elburg Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan mensen die van bijzondere betekenis zijn voor de maatschappij. De lange procedure die voorafgaat aan de uitreiking van een Koninklijke onderscheiding, begint met een voorstel. Ook u kunt iemand voorstellen voor een Koninklijke onderscheiding!

Wie komen in aanmerking?

Als u iemand voorstelt voor een Koninklijke onderscheiding moet er sprake zijn van bijzondere verdiensten voor de samenleving of bijzondere prestaties. Ook kunt u mensen uit overheid en bedrijfsleven voorstellen als de verdiensten in hun hoofdfunctie uitgaan boven wat verwacht mag worden van mensen in hun positie. De verdiensten moeten dan niet alleen zichtbaar zijn voor de werkgever, maar ook een maatschappelijke uitstraling hebben buiten de eigen organisatie.

Wanneer doet u een voorstel?

Voor de ‘lintjesregen’ ter gelegenheid van Koningsdag moeten de voorstellen ieder jaar uiterlijk 1 mei in het jaar ervoor bij de burgemeester van de woonplaats van de kandidaat zijn ingediend. Een voorstel voor de lintjesregen 2022 moet dus vóór 1 juni 2021 binnen zijn. Wilt u iemand op een ander moment in het jaar, in verband met een ‘bijzondere gelegenheid’ voordragen? Dan moet uw voorstel tenminste zes maanden voorafgaand aan de datum van uitreiking bij de burgemeester zijn ingediend.

Wilt u iemand voorstellen?

Een voorstel tot verlening van een onderscheiding moet schriftelijk worden ingediend bij de burgemeester van de woonplaats van de kandidaat. Hiervoor is een speciaal voorstelformulier; zie op www.lintjes.nl. Op deze website kunt u meer informatie vinden over Koninklijke onderscheidingen.

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met de gemeente Elburg, mevrouw E. van der Meide en mevrouw M. Weerstand tel. 0525-688 688.