Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over onze dienstverlening. Hou deze pagina in de gaten, het wordt continu bijgewerkt.

Kijk voor alle informatie en maatregelen over het coronavirus op de website van de Rijksoverheid. 

Bereikbaarheid

Het streven is om de dienstverlening zoveel als mogelijk door te laten gaan. Het gemeentehuis is sinds maandag 9 november 's middags vanaf 12.30 uur gesloten voor publiek. Hiermee komt ook de avondopenstelling van burgerzaken te vervallen.

Veel producten kunt u via de website digitaal aanvragen. Ook wijzigingen, zoals een verhuizing, kunt u online doorgeven. Wij adviseren u om, wat online kan, online te doen. Voor alle andere producten kunt u zoals gebruikelijk op afspraak naar het gemeentehuis komen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via tel. 0525 688 688, of stel uw vraag via het formulier 'Informatievraag'.

Wel kan het zo zijn dat het iets langer duurt voordat u iemand aan de balie of telefoon krijgt, omdat medewerkers in kleinere teams en waar mogelijk thuiswerken.

Bijstand

Inwoners met vragen over werk en inkomen, kunnen de vragen per mail stellen: participatie@elburg.nl.

Komt u als zelfstandig ondernemer in (tijdelijke) financiële problemen waardoor uw onderneming in gevaar komt? Of moet u uw bedrijf beëindigen omdat het niet langer levensvatbaar is? Of bent u een startende ondernemer met een uitkering en wilt u startkapitaal aanvragen? Dan kunt u misschien bijstand voor zelfstandigen krijgen. Neem hiervoor contact op met corona-ondernemers@elburg.nl

Burgerzaken

Verzoek om alleen een afspraak in te plannen wanneer dit strikt noodzakelijk is. We hebben maatregelen getroffen waardoor u veilig uw producten kunt afhalen.
Lees meer....

Detailhandel

Sinds dinsdag 15 december 2020 gelden de volgende maatregelen voor detailhandel:

 • Aantal locaties sluiten:
  • Winkels (behalve voor essentiële zaken zoals levensmiddelen).
  • Theaters, concertzalen, bioscopen, casino’s, etc.
  • Dierenparken, pretparken, etc.
  • Binnensportlocaties zoals sportscholen, zwembaden, sauna’s, wellness, etc.
  • Restaurants en cafés.
 • Er geldt een verbod op het verkopen en bezorgen van alcoholische dranken en softdrugs tussen 20.00 en 7.00 uur. Dit geldt ook voor hotels.
 • Voor iedereen van 13 jaar en ouder geldt een dringend advies een mondkapje te dragen in winkels.
 • Winkels voeren een deurbeleid waardoor het binnen niet te druk wordt.
 • Supermarkten en andere winkels voor levensmiddelen stellen speciale winkeltijden vast waarop zij alleen open zijn voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid.

Voor meer informatie zie rijksoverheid.nl

Eenzaamheid

Geen bezoek en weinig aanspraak. Het is een uitzonderlijke en lastige situatie, maar het is voor de algemene gezondheid belangrijk dat we ons met elkaar aan de richtlijnen houden. Als u behoefte hebt aan een luisterend oor kunt u altijd (24 uur per dag, 7 dagen per week) terecht bij de luisterlijn: 0900 0767. Ook kunt u contact opnemen met het Sociaal Trefpunt, zij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 - 12.30 uur via het nummer 0525-682211 of per mail: vraag@sociaaltrefpunt.nl.

Evenementen/bijeenkomsten

Evenementen (binnen en buiten) zijn verboden, met uitzondering van:

 • Warenmarkten (de gewone weekmarkten).
 • Beurzen en congressen.
 • Wedstrijden van sporters in instellingen voor topsport, wedstrijden in de Eredivisie en Eerste Divisie van het voetbal en personen tot 18 jaar die sport beoefenen op de eigen club.
 • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestatie.

Horeca

Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten de deuren. Afhalen blijft wel mogelijk. Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten.
Uitgezonderd zijn:

 • Uitvaartcentra.
 • Luchthavens voorbij de security check.
 • Bedrijfskantines.
 • Eet- en drinkgelegenheden in zorginstellingen voor patiënten en bezoekers van patiënten.
 • Eet- en drinkgelegenheden bij locaties voor georganiseerde dagbesteding voor kwetsbare groepen.
 • Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie.

Mondkapjes

Draag vanaf 13 jaar een mondkapje in de publieke binnenruimtes en in het OV. Lees meer over waar u een mondkapje moet dragen, hoe u een mondkapje het beste kunt dragen en wat goede mondkapjes zijn.

Ondernemers

Voor ondernemers is een aparte pagina ingericht met informatie over de maatregelen.

Onderwijs

 • Primair onderwijs: alle leerlingen krijgen onderwijs op school.
 • Voortgezet onderwijs: alle leerlingen gaan minimaal 1 dag per week naar school.
 • MBO: alle studenten gaan 1 dag naar school.
 • Hoger onderwijs:studenten krijgen onderwijs op afstand.

Op de website www.rijksoverheid.nlvindt u meer informatie over de gevolgen voor (gast)ouders, kinderopvangorganisaties, scholieren en het onderwijs door de uitbraak van het coronavirus.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is alleen voor noodzakelijke reizen.

 • Openbaar vervoer en overig bedrijfsmatig personenvervoer (geen rondvaartboten e.d) hebben uitzondering op nieuw maximum voor ruimte binnen (max 30) en activiteiten buiten (max 40).
 • In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Alle zitplaatsen in bus, trein, tram en metro zijn beschikbaar. Wel blijft het belangrijk de spits te mijden.
 • Voor overig vervoer van A naar B (zoals taxi’s, personenbusjes en touringcars) geldt: een reservering en gezondheidscheck vooraf en een niet-medisch mondkapje zijn verplicht.
 • In de auto (en ander privévervoer) geldt: een mondkapje wordt geadviseerd wanneer meerdere mensen in één auto reizen en zij niet tot hetzelfde huishouden behoren.
 • In overig vervoer is de regel voorlopig: houd 1,5 meter afstand.

Reizen

Boek geen reizen naar het buitenland en ga ook niet naar het buitenland.

Voor reizen in Nederland geldt:

 • Blijf zoveel mogelijk thuis.
 • Vermijd niet-noodzakelijke reizen.
 • Gaat u toch op vakantie? Blijf zoveel mogelijk op je vakantieadres.
 • Beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte.

Voor reizen naar het buitenland geldt:

Sporten

Ook volwassenen vanaf 27 jaar kunnen sinds 16 maart gezamenlijk sporten op sportaccommodaties buiten. Daarnaast zijn zwemlessen voor kinderen tot en met 12 jaar toegestaan.

Bekijk de samenvatting in beeld over Sporten tijdens de lockdown sinds 16 maart 2021.

Sociale contacten

Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Thuiswerken blijft de norm, tenzij dat echt niet kan. Als er in een werksituatie toch een besmetting plaatsvindt, kan de werklocatie 14 dagen worden gesloten.

Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Bezoek in de eigen woning, in de tuin of op het balkon is beperkt tot max. 2 gasten van 13 jaar of ouder per dag. Dit geldt naast het eigen huishouden en exclusief kinderen tot en met 12 jaar. Binnen (niet in de thuissituatie) en buiten bestaat een groep uit maximaal 2 personen van verschillende huishoudens. Een huishouden heeft geen maximaal aantal personen.

Klachten, niet ziek: als iemand in een gezin luchtwegklachten met koorts en/of benauwdheid heeft, blijven alle gezinsleden of huisgenoten binnen totdat zeker is dat hij of zij niet besmettelijk is voor anderen.

Wel ziek: iemand die wel ziek is houdt zoveel mogelijk afstand tot gezinsleden en huisgenoten. Het gezin of de huisgenoten blijven thuis tot 14 dagen na het laatste contact met een corona-patiënt. De patiënt blijft in isolatie totdat hij of zij 24 uur lang geen klachten meer heeft.

Meer info is te vinden op de website van RIVM.

Sociaal- en Financieel Trefpunt

Het Sociaal- en Financieel Trefpunt zijn geopend op:

 • donderdag van 15.00-17.00 uur in MFC Aperloo, 't Harde.
 • vrijdag van 10.00-12.00 uur in 't Huiken, Elburg.

Dit kan alleen op afpraak en vooraf wordt een check gedaan op gezondheidsklachten. Ook zijn zij digitaal en telefonisch bereikbaar voor de inwoners van gemeente Elburg. U kunt contact opnemen via: vraag@sociaaltrefpunt.nl of bellen naar telefoonnummer: 0525-682211 op maandag t/m vrijdag van 9.00-12.30 uur bereikbaar.

Statushouders

Er is een Corona Informatie Helpdesk voor statushouders. Zij zijn telefonisch te bereiken op tel. 085 580 88 00 iedere dag tussen 14.00 en 16.00 uur. Met 45 vrijwilligers die Arabisch en Tigrinya (Eritrea) spreken kunnen ze dagelijks 30 tot 40 mensen te woord staan en vragen beantwoorden.

Uitkeringen

Werknemers die door de gemeente zijn geplaatst in het kader van de participatiewet zijn benaderd door de consulent. Hun uitkering wordt niet stopgezet.

Uitleg voor kinderen of iemand met een verstandelijke beperking

Steffie legt moeilijke dingen uit. Daarom is er nu ook de website corona.steffie.nl. Deze site is er speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking en voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Ook voor kinderen kan het een handige website zijn.

Uitvaarten en huwelijken

Personen bij een uitvaart hebben uitzondering op nieuw maximum voor ruimte binnen (max 30) en activiteiten buiten (max 40) en gezelschapsgrootte (max 4). Bij uitvaarten mogen max. 100 mensen aanwezig zijn.

Bij huwelijksvoltrekkingen geldt een maximum van 20 personen. Bekijk de richtlijnen huwelijken gemeente elburg als gevolg van de beperkingen ter verspreiding van het coronavirus.

Voor uitvaarten en huwelijken geldt: houd het aantal aanwezigen beperkt en bewaar 1,5 meter afstand. En hoe moeilijk dat ook is: bedenk een andere manier dan handen schudden of omhelzen om medeleven te betuigen of felicitaties over te brengen. En vergeet niet: als u klachten heeft zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten, verhoging of koorts: blijf thuis. Heeft u huisgenoten met koorts en/of benauwdheid? Dan moet u ook thuis blijven.