Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over onze dienstverlening. Hou deze pagina in de gaten, het wordt continu bijgewerkt.

Veelgestelde vragen over de aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen. 

Afval

Het afval wordt gewoon opgehaald zoals u dat gewend bent.

Belastingen

 • De toeristenbelasting en precarioheffing zal (nog) niet worden geheven, deze worden opgeschort tot na de zomer.
 • De inning van de leges voor terrasvergunningen wordt opgeschort.
 • De reclamebelasting is helaas al opgelegd op de aanslag gemeentelijke belastingen. Voor de reclamebelasting kunt u uitstel van betaling aanvragen door het reactieformulier gemeentelijke belastingen in te dienen.
 • Bij de gemeentelijke belastingaanslag is de mogelijkheid geboden om een betalingsregeling te treffen.

Bereikbaarheid

Het streven is om de dienstverlening zoveel als mogelijk door te laten gaan. Vanaf maandag 18 mei is het gemeentehuis weer hele dagen geopend. Dit geldt ook voor de avondopenstelling van burgerzaken op de woensdagavonden. Met ingang van maandag 25 mei is tijdelijk burgerzaken extra geopend op maandag- en donderdagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur.

Veel producten kunt u via de website digitaal aanvragen. Ook wijzigingen, zoals een verhuizing, kunt u online doorgeven. Wij adviseren u om, wat online kan, online te doen. Voor alle andere producten kunt u zoals gebruikelijk op afspraak naar het gemeentehuis komen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via tel. 0525 688 688, of stel uw vraag via het formulier 'Informatievraag'

Wel kan het zo zijn dat het iets langer duurt voordat u iemand aan de balie of telefoon krijgt, omdat medewerkers in kleinere teams en waar mogelijk thuiswerken.

Bibliotheken

Bibliotheken openen per 11 mei hun deuren weer voor publiek en nemen maatregelen zodat bezoekers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden.

Bijstand

Inwoners met vragen over werk en inkomen, kunnen de vragen per mail stellen: participatie@elburg.nl.

Komt u als zelfstandig ondernemer in (tijdelijke) financiële problemen waardoor uw onderneming in gevaar komt? Of moet u uw bedrijf beëindigen omdat het niet langer levensvatbaar is? Of bent u een startende ondernemer met een uitkering en wilt u startkapitaal aanvragen? Dan kunt u misschien bijstand voor zelfstandigen krijgen. Neem hiervoor contact op met corona-ondernemers@elburg.nl

Burgerzaken

Vanaf maandag 18 mei is het gemeentehuis weer hele dagen geopend. Dit geldt ook voor de avondopenstelling op de woensdagavonden. Met ingang van maandag 25 mei is tijdelijk burgerzaken extra geopend op maandag- en donderdagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur. Verzoek om alleen een afspraak in te plannen wanneer dit strikt noodzakelijk is. We hebben maatregelen getroffen waardoor u veilig uw producten kunt afhalen. 
Lees meer....

Camperplaats

In verband met het Coronavirus is het op dit moment nergens in Elburg toegestaan om met een camper op een openbare parkeerplaats te overnachten (dus ook niet op de Oude Vos). Mensen die dit toch doen, worden aangesproken en verzocht te vertrekken. Gemeente Elburg geeft gehoor aan de landelijke richtlijn om zoveel thuis te blijven en je niet te verplaatsen als dit niet hoeft.

Contactberoepen

Per 11 mei gelden de volgende maatregelen:

 • Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is weer mogelijk. Het gaat om rij-instructeurs, (para)medische beroepen (diëtist, masseur, ergotherapeut, tandprotheticus, enz.), medewerkers in uiterlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialist, pedicure, enz.) en alternatieve geneeswijzen (acupuncturist, homeopaat, enz.).
 • Het werk wordt zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand georganiseerd.
 • Er wordt gewerkt op afspraak, waarbij de ondernemer/medewerker en de klant samen vooraf bespreken of het bezoek een risico oplevert.

Eenzaamheid

Geen bezoek en weinig aanspraak. Het is een uitzonderlijke en lastige situatie, maar het is voor de algemene gezondheid belangrijk dat we ons met elkaar aan de richtlijnen houden. Als u behoefte hebt aan een luisterend oor kunt u altijd (24 uur per dag, 7 dagen per week) terecht bij de luisterlijn: 0900 0767.

Evenementen/bijeenkomsten

Alle evenementen/bijeenkomsten worden verboden tot 1 september (in plaats van 1 juni), ook met minder dan 100 mensen. Evenementen/bijeenkomsten vormen helaas een risico op te snelle en te brede verspreiding van het virus.

Gemeentewerf

Vanaf dinsdag 2 juni is het weer mogelijk om Klein Chemisch Afval (KCA) in te leveren op de gemeentewerf. We volgen dan weer de vaste openingstijden: elke dinsdag van 10.00 uur tot 12.00 uur en de eerste zaterdag van de maand van 9.00 uur tot 10.00 uur.

Hanzehaven Elburg

De haven is vanaf 7 mei geopend voor boten die eigen sanitair aan boord hebben. De sanitairgebouwen aan de haven blijven gesloten tot 1 juli.

Horeca

Afhalen en bezorgen mag, maar alle zitgelegenheden zijn gesloten tot en met 19 mei (in plaats van 28 april). Dit geldt ook voor de terrassen.

Verwachting per 1 juni
Als het virus onder controle blijft, is het de bedoeling dat het volgende wordt toegestaan:

 • Terrassen met zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden;
 • Bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), mogen open, onder voorwaarden: een maximum van 30 personen (incl. personeel) en 1,5 meter afstand;
 • bezoekers moeten reserveren;
 • in een gesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.
 • Musea en monumenten mogen open als bezoekers kaartjes vooraf kopen, zodat er gestuurd kan worden op de 1,5 meter afstand.

Huisartsenzorg is gewijzigd! 

Huisartsen in Elburg en omgeving gaan over op het leveren van alleen medisch noodzakelijke zorg. Dat betekent dat alle bezoeken aan de huisartsenpraktijk die niet dringend zijn, worden uitgesteld. Bovendien wijzen de huisartsengroepen één praktijk aan die zich bezig gaat houden met luchtwegklachten, die mogelijk kunnen wijzen op besmetting met het coronavirus. De locatie van dit spreekuur hoort u via de assistente van uw eigen huisarts.  

Lees meer...

Openbaar vervoer

Gebruik alleen het openbaar vervoer als dat echt nodig is, vermijd de spits en geef elkaar de ruimte. In trein, bus en metro wordt u geadviseerd om niet-medische mondkapjes te dragen. Vanaf 1 juni is dit verplicht.

Over mondkapjes
In een aantal situaties is het niet mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren. Voor reizigers en medewerkers in het openbaar vervoer is het daarom per 1 juni verplicht niet-medische mondkapjes te dragen. Om schaarste in de zorg te voorkomen, mogen dit dus geen mondkapjes zijn die bedoeld zijn voor de zorg. Voor contactberoepen neemt een check vooraf veel risico’s weg. Het dragen van mondkapjes is dan niet nodig, maar het staat ieder natuurlijk vrij er gebruik van te maken.

Openingstijden gemeentehuis

Vanaf maandag 18 mei is het gemeentehuis weer hele dagen geopend. Dit geldt ook voor de avondopenstelling op de woensdagavonden. Met ingang van maandag 25 mei is tijdelijk burgerzaken extra geopend op maandag- en donderdagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur.

Veel producten kunt u via de website digitaal aanvragen. Ook wijzigingen, zoals een verhuizing, kunt u online doorgeven. Wij adviseren u om, wat online kan, online te doen. Voor alle andere producten kunt u zoals gebruikelijk op afspraak naar het gemeentehuis komen. U kunt online een afspraak maken of telefonisch via tel. 0525 688 688.

Ondernemers

Voor ondernemers is een aparte pagina ingericht met informatie over de maatregelen.

Scholen en kinderopvang

Voor scholen en kinderopvang is een aparte pagina ingericht met informatie over de maatregelen. Bekijk hier de informatie over noodopvang voor uw kind.

Sociale contacten

Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.

Klachten, niet ziek: als iemand in een gezin luchtwegklachten met koorts en/of benauwdheid heeft, blijven alle gezinsleden of huisgenoten binnen totdat zeker is dat hij of zij niet besmettelijk is voor anderen.

Wel ziek: iemand die wel ziek is houdt zoveel mogelijk afstand tot gezinsleden en huisgenoten. Het gezin of de huisgenoten blijven thuis tot 14 dagen na het laatste contact met een corona-patiënt. De patiënt blijft in isolatie totdat hij of zij 24 uur lang geen klachten meer heeft.

Meer info is te vinden op de website van RIVM.

Sociaal- en Financieel Trefpunt

Het Sociaal- en Financieel Trefpunt zijn i.v.m. het coronavirus gesloten. Zij zijn digitaal en telefonisch bereikbaar voor de inwoners van gemeente Elburg. U kunt contact opnemen via: vraag@sociaaltrefpunt.nl of bellen naar telefoonnummer: 0525-682 211.

Sportparken en recreatiecentra

Voor sportparken en recreatiecentra is een aparte pagina ingericht met informatie over de maatregelen.

Statushouders

Sinds twee weken is er de corona informatie helpdesk voor statushouders. Zij zijn telefonisch te bereiken op tel. 085 580 88 00 iedere dag tussen 14.00 en 16.00 uur. Met 45 vrijwilligers die Arabisch en Tigrinya (Eritrea) spreken kunnen ze dagelijks 30 tot 40 mensen te woord staan en vragen beantwoorden.

Uitkeringen

Werknemers die door de gemeente zijn geplaatst in het kader van de participatiewet zijn benaderd door de consulent. Hun uitkering wordt niet stopgezet.

Uitleg voor kinderen of iemand met een verstandelijke beperking

Steffie legt moeilijke dingen uit. Daarom is er nu ook de website corona.steffie.nl. Deze site is er speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking en voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Ook voor kinderen kan het een handige website zijn.

Uitvaarten en huwelijken

Voor uitvaarten en huwelijken geldt: houd het aantal aanwezigen beperkt en bewaar 1,5 meter afstand. En hoe moeilijk dat ook is: bedenk een andere manier dan handen schudden of omhelzen om medeleven te betuigen of felicitaties over te brengen. En vergeet niet: als u klachten heeft zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten, verhoging of koorts: blijf thuis. Heeft u huisgenoten met koorts en/of benauwdheid? Dan moet ik u ook thuis blijven.

Bekijk de richtlijnen huwelijken gemeente elburg in periode tot 1 september 2020 als gevolg van de beperkingen ter verspreiding van het coronavirus.

Wat is er allemaal gesloten in de gemeente Elburg?

De Rijksoverheid heeft besloten dat veel locaties waar normaal gesproken veel mensen samen komen in ieder geval tot en met 19 mei 2020 gesloten zijn. U kunt daarbij denken aan publieke locaties zoals musea, dorpshuizen, filmzalen, sportclubs en -kantines en alle contactberoepen, zoals masseurs, kappers, nagelstylisten en rijinstructeurs.

Weekmarkt Elburg

De weekmarkt gaat door. Per week wordt er bekeken of het doorgaan van de weekmarkt verantwoordelijk is. Wel vragen we iedereen om anderhalve meter afstand te houden, zoveel mogelijk met pin te betalen, niet met het hele gezin als uitstapje naar de markt te gaan én etenswaren niet bij de kraam te nuttigen maar meenemen naar huis.

Zelfstandig wonende ouderen

Het advies om niet op bezoek te gaan bij 70-plussers wordt aangepast. Vanaf 29 april geldt: zelfstandig wonende ouderen van 70 jaar en ouder kunnen door één of twee vaste personen met enige regelmaat worden bezocht.