Veelgestelde vragen

Kijk voor alle informatie en maatregelen over het coronavirus op de website van de Rijksoverheid. 

Algemene coronaregels

Het demissionaire kabinet richt zich op de aanpak van het coronavirus. Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. En om de economische en maatschappelijke gevolgen op te vangen met steunpakketten.

Bekijk de basisregels die voor iedereen gelden op rijksoverheid.nl.

Bereikbaarheid

Het streven is om de dienstverlening zoveel als mogelijk door te laten gaan. Vanwege de coronamaatregelen is het gemeentehuis 's middags vanaf 12.30 uur gesloten voor publiek. Vanaf maandag 5 juli is het weer mogelijk om op de woensdagen van 08.30 tot 19.00 uur reisdocumenten en rijbewijzen af te halen bij de servicebalie. Op de overige werkdagen kunt u van 08.30 - 12.30 uur terecht voor afhalen bij de servicebalie.

Veel producten kunt u via de website digitaal aanvragen. Ook wijzigingen, zoals een verhuizing, kunt u online doorgeven. Wij adviseren u om, wat online kan, online te doen. Voor alle andere producten kunt u zoals gebruikelijk op afspraak naar het gemeentehuis komen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via tel. 0525 688 688, of stel uw vraag via het formulier 'Informatievraag'.

Wel kan het zo zijn dat het iets langer duurt voordat u iemand aan de balie of telefoon krijgt, omdat medewerkers in kleinere teams en waar mogelijk thuiswerken.

Bijstand

Inwoners met vragen over werk en inkomen, kunnen de vragen per mail stellen: participatie@elburg.nl.

Komt u als zelfstandig ondernemer in (tijdelijke) financiële problemen waardoor uw onderneming in gevaar komt? Of moet u uw bedrijf beëindigen omdat het niet langer levensvatbaar is? Of bent u een startende ondernemer met een uitkering en wilt u startkapitaal aanvragen? Dan kunt u misschien bijstand voor zelfstandigen krijgen. Neem hiervoor contact op met corona-ondernemers@elburg.nl

Burgerzaken

We hebben maatregelen getroffen waardoor u veilig uw producten kunt aanvragen en afhalen.
Lees meer....

Eenzaamheid

Geen bezoek en weinig aanspraak. Het is een uitzonderlijke en lastige situatie, maar het is voor de algemene gezondheid belangrijk dat we ons met elkaar aan de richtlijnen houden. Als u behoefte hebt aan een luisterend oor kunt u altijd (24 uur per dag, 7 dagen per week) terecht bij de luisterlijn: 0900 0767. Ook kunt u contact opnemen met het Sociaal Trefpunt, zij zijn telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 - 12.30 uur via het nummer 0525-682211 of per mail: vraag@sociaaltrefpunt.nl.

Horeca

Met ingang van zaterdag 10 juli 2021 zijn de volgende maatregelen weer van kracht voor de horeca. Zij mogen open van 06:00 tot 00:00 uur. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot en met 13 augustus.

Voor meer informatie zie rijksoverheid.nl

Ondernemers

Voor ondernemers is een aparte pagina ingericht met informatie over de maatregelen. Kijk voor verdere informatie op rijksoverheid.nl.

Onderwijs

Op de website www.rijksoverheid.nlvindt u meer informatie over de gevolgen voor (gast)ouders, kinderopvangorganisaties, scholieren en het onderwijs door de uitbraak van het coronavirus.

Reizen en vakantie

Ga wijs op reis. U kunt op vakantie naar landen met een groen of geel reisadvies. Bekijk voordat u op reis gaat het reisadvies en de veilige vakantielanden. Misschien heeft het land waar u naartoe wilt extra regels voor mensen uit Nederland. Lees het reisadvies daarom goed.

Bekijk voordat u op reis gaat het reisadvies en de veilige vakantielanden.

Sport

Iedereen mag weer binnen en buiten sporten. Sportwedstrijden zijn toegestaan. En onder voorwaarden is ook publiek bij die wedstrijden toegestaan. Kijk voor meer informatie over sport op rijksoverheid.nl.

Sociaal- en Financieel Trefpunt

Het Sociaal- en Financieel Trefpunt zijn geopend op:

  • donderdag van 15.00-17.00 uur in MFC Aperloo, 't Harde.
  • vrijdag van 10.00-12.00 uur in 't Huiken, Elburg.

Dit kan alleen op afpraak en vooraf wordt een check gedaan op gezondheidsklachten. Ook zijn zij digitaal en telefonisch bereikbaar voor de inwoners van gemeente Elburg. U kunt contact opnemen via: vraag@sociaaltrefpunt.nl of bellen naar telefoonnummer: 0525-682211 op maandag t/m vrijdag van 9.00-12.30 uur bereikbaar.

Statushouders

Er is een Corona Informatie Helpdesk voor statushouders. Zij zijn telefonisch te bereiken op tel. 085 580 88 00 iedere dag tussen 14.00 en 16.00 uur. Met 45 vrijwilligers die Arabisch en Tigrinya (Eritrea) spreken kunnen ze dagelijks 30 tot 40 mensen te woord staan en vragen beantwoorden.

Uitkeringen

Werknemers die door de gemeente zijn geplaatst in het kader van de participatiewet zijn benaderd door de consulent. Hun uitkering wordt niet stopgezet.

Uitleg voor kinderen of iemand met een verstandelijke beperking

Steffie legt moeilijke dingen uit. Daarom is er nu ook de website corona.steffie.nl. Deze site is er speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking en voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Ook voor kinderen kan het een handige website zijn.

Uitvaarten en huwelijken

Er geldt géén maximumaantal bezoekers meer voor uitvaarten. Wel moeten bezoekers van een uitvaart nog steeds altijd 1,5 meter afstand (kunnen) houden.

Er geldt géén maximum aantal bezoekers meer voor huwelijksvoltrekkingen, feesten en recepties. Gasten op een bruiloft moeten altijd 1,5 meter afstand kunnen houden van elkaar. En zij hebben een vaste zitplek..

Bekijk de richtlijnen huwelijken gemeente elburg  als gevolg van de beperkingen ter verspreiding van het coronavirus.

Voor uitvaarten en huwelijken geldt: houd het aantal aanwezigen beperkt en bewaar 1,5 meter afstand. En hoe moeilijk dat ook is: bedenk een andere manier dan handen schudden of omhelzen om medeleven te betuigen of felicitaties over te brengen. En vergeet niet: als u klachten heeft zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten, verhoging of koorts: blijf thuis. Heeft u huisgenoten met koorts en/of benauwdheid? Dan moet u ook thuis blijven.

Kijk voor meer informatie op rijksoverheid.nl.

Verkeer en vervoer

Op de pagina van rijksoverheid.nl leest u meer informatie over de gevolgen voor het verkeer en vervoer door de uitbraak van het coronavirus.

Winkeliers

Sinds 5 juni 2021 zijn alle winkels weer open volgens hun reguliere openingstijden. Dit betekent dat ook koopavonden weer zijn toegestaan. Ook mogen er meer mensen in een winkel: 1 per 10 vierkante meter.

Meer informatie voor winkeliers is te vinden op rijksoverheid.nl.