Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over onze dienstverlening. Hou deze pagina in de gaten, het wordt continu bijgewerkt.

Veelgestelde vragen over de aangescherpte maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen. 

Belastingen

 • De toeristenbelasting en precarioheffing zal (nog) niet worden geheven, deze worden opgeschort tot na de zomer.
 • De inning van de leges voor terrasvergunningen wordt opgeschort.
 • De reclamebelasting is helaas al opgelegd op de aanslag gemeentelijke belastingen. Voor de reclamebelasting kunt u uitstel van betaling aanvragen door het reactieformulier gemeentelijke belastingen in te dienen.
 • Bij de gemeentelijke belastingaanslag is de mogelijkheid geboden om een betalingsregeling te treffen.

Bereikbaarheid

Het streven is om de dienstverlening zoveel als mogelijk door te laten gaan. Vanaf maandag 18 mei is het gemeentehuis weer hele dagen geopend. Dit geldt ook voor de avondopenstelling van burgerzaken op de woensdagavonden. Met ingang van maandag 25 mei is tijdelijk burgerzaken extra geopend op maandag- en donderdagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur.

Veel producten kunt u via de website digitaal aanvragen. Ook wijzigingen, zoals een verhuizing, kunt u online doorgeven. Wij adviseren u om, wat online kan, online te doen. Voor alle andere producten kunt u zoals gebruikelijk op afspraak naar het gemeentehuis komen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via tel. 0525 688 688, of stel uw vraag via het formulier 'Informatievraag'

Wel kan het zo zijn dat het iets langer duurt voordat u iemand aan de balie of telefoon krijgt, omdat medewerkers in kleinere teams en waar mogelijk thuiswerken.

Bijstand

Inwoners met vragen over werk en inkomen, kunnen de vragen per mail stellen: participatie@elburg.nl.

Komt u als zelfstandig ondernemer in (tijdelijke) financiële problemen waardoor uw onderneming in gevaar komt? Of moet u uw bedrijf beëindigen omdat het niet langer levensvatbaar is? Of bent u een startende ondernemer met een uitkering en wilt u startkapitaal aanvragen? Dan kunt u misschien bijstand voor zelfstandigen krijgen. Neem hiervoor contact op met corona-ondernemers@elburg.nl

Burgerzaken

Vanaf maandag 18 mei is het gemeentehuis weer hele dagen geopend. Dit geldt ook voor de avondopenstelling op de woensdagavonden. Met ingang van maandag 25 mei is tijdelijk burgerzaken extra geopend op maandag- en donderdagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur. Verzoek om alleen een afspraak in te plannen wanneer dit strikt noodzakelijk is. We hebben maatregelen getroffen waardoor u veilig uw producten kunt afhalen. 
Lees meer....

Contactberoepen

De regel is dat iedereen 1,5 meter afstand houdt. Maar in sommige situaties is dat niet mogelijk en mag de 1,5 meter tijdelijk worden losgelaten. Het gaat om:

 • contact tussen hulpbehoevenden en hun begeleiders;
 • mensen met contactberoepen (zoals kappers, masseurs en rij-instructeurs);
 • sporters (binnen en buiten), acteurs en dansers.
 • Spreekkoren, hard meezingen of schreeuwen in groepsverband is niet toegestaan.
  • Voor zangkoren en zangensembles wordt repeteren en optreden weer mogelijk. Onder welke voorwaarden, daarover komt het RIVM op zeer korte termijn met een advies. 
 • Er wordt gewerkt op afspraak, waarbij de ondernemer/medewerker en de klant samen vooraf bespreken of het bezoek een risico oplevert.

Eenzaamheid

Geen bezoek en weinig aanspraak. Het is een uitzonderlijke en lastige situatie, maar het is voor de algemene gezondheid belangrijk dat we ons met elkaar aan de richtlijnen houden. Als u behoefte hebt aan een luisterend oor kunt u altijd (24 uur per dag, 7 dagen per week) terecht bij de luisterlijn: 0900 0767.

Evenementen/bijeenkomsten

Algemene regels voor activiteiten binnen:

 • We houden 1,5 meter afstand van anderen.
 • Maximaal 100 personen per ruimte met vaste zitplaatsen (exclusief personeel).
 • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, reservering en gezondheidscheck vooraf.
 • In winkels, musea, bibliotheken en andere locaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen.

Algemene regels voor activiteiten buiten:

 • We houden 1,5 meter afstand van anderen.
 • Maximaal 250 personen (exclusief personeel).
 • In de horeca wordt altijd gewerkt met een vaste zitplaats.
 • Geen maximumaantal personen onder de volgende voorwaarden: vaste zitplaatsen, een reservering en een gezondheidscheck vooraf.
 • In dierentuinen, pretparken en andere buitenlocaties met doorstroom van bezoekers is 1,5 meter afstand de regel (locaties zorgen zelf voor naleving van deze regel). Er geldt geen maximumaantal personen per ruimte.

Gemeentewerf

Vanaf dinsdag 2 juni is het weer mogelijk om Klein Chemisch Afval (KCA) in te leveren op de gemeentewerf. We volgen dan weer de vaste openingstijden: elke dinsdag van 10.00 uur tot 12.00 uur en de eerste zaterdag van de maand van 9.00 uur tot 10.00 uur.

Hanzehaven Elburg

De haven en sanitairgebouwen zijn vanaf 15 juni weer geopend. 

Horeca

Vanaf 1 juni is de horeca geopend onder de volgende voorwaarden:

 • Terrassen met zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden;
 • Bioscopen, restaurants en cafés, en culturele instellingen (zoals concertzalen en theaters), mogen open, onder voorwaarden
 • Bezoekers moeten reserveren;
 • In een gesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.
 • Musea en monumenten mogen open als bezoekers kaartjes vooraf kopen, zodat er gestuurd kan worden op de 1,5 meter afstand.

Kinderen en jongeren

 

 • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling én tot volwassenen geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt ook op de kinderopvang en het basisonderwijs.
 • Jongeren tot 18 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Dit geldt voor alle leerlingen (ongeacht leeftijd) op de middelbare scholen, die na de zomervakantie weer volledig open gaan; de 1,5 meter tussen leerling en onderwijspersoneel blijft wel van kracht.
 • Met ingang van het nieuwe studiejaar mogen er weer meer onderwijsactiviteiten plaatsvinden op mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten. Hier houden studenten 1,5 meter afstand tot anderen.

Openbaar vervoer

 • In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Alle zitplaatsen in bus, trein, tram en metro zijn beschikbaar. Wel blijft het belangrijk de spits te mijden.
 • Voor overig vervoer van A naar B (zoals taxi’s, personenbusjes en touringcars) geldt: een reservering en gezondheidscheck vooraf en een niet-medisch mondkapje zijn verplicht.
 • In de auto (en ander privévervoer) geldt: een mondkapje wordt geadviseerd wanneer meerdere mensen in één auto reizen en zij niet tot hetzelfde huishouden behoren.
 • In overig vervoer is de regel voorlopig: houd 1,5 meter afstand

Openingstijden gemeentehuis

Vanaf maandag 18 mei is het gemeentehuis weer hele dagen geopend. Dit geldt ook voor de avondopenstelling op de woensdagavonden. Met ingang van maandag 25 mei is tijdelijk burgerzaken extra geopend op maandag- en donderdagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur.

Veel producten kunt u via de website digitaal aanvragen. Ook wijzigingen, zoals een verhuizing, kunt u online doorgeven. Wij adviseren u om, wat online kan, online te doen. Voor alle andere producten kunt u zoals gebruikelijk op afspraak naar het gemeentehuis komen. U kunt online een afspraak maken of telefonisch via tel. 0525 688 688.

Ondernemers

Voor ondernemers is een aparte pagina ingericht met informatie over de maatregelen.

Middelbare scholen na de zomer volledig open

De middelbare scholen en scholen voor voortgezet speciaal onderwijs kunnen na de zomervakantie helemaal open. Vanaf 1 juli hoeven leerlingen in de school geen 1,5 meter afstand meer te bewaren.

Bekijk hier de informatie over noodopvang voor uw kind.

Sociale contacten

Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer u niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd afstand van anderen (minimaal 1,5 meter) en vermijd sociale activiteiten en groepen mensen. Ook thuis: maximaal drie mensen op bezoek en hou ook dan afstand tot elkaar.

Klachten, niet ziek: als iemand in een gezin luchtwegklachten met koorts en/of benauwdheid heeft, blijven alle gezinsleden of huisgenoten binnen totdat zeker is dat hij of zij niet besmettelijk is voor anderen.

Wel ziek: iemand die wel ziek is houdt zoveel mogelijk afstand tot gezinsleden en huisgenoten. Het gezin of de huisgenoten blijven thuis tot 14 dagen na het laatste contact met een corona-patiënt. De patiënt blijft in isolatie totdat hij of zij 24 uur lang geen klachten meer heeft.

Meer info is te vinden op de website van RIVM.

Sociaal- en Financieel Trefpunt

Het Sociaal- en Financieel Trefpunt zijn op vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur geopend.  Dit kan alleen op afpraak en vooraf wordt een check gedaan op gezondheidsklachten. Ook zijn zij digitaal en telefonisch bereikbaar voor de inwoners van gemeente Elburg. U kunt contact opnemen via: vraag@sociaaltrefpunt.nl of bellen naar telefoonnummer: 0525-682 211.

Statushouders

Sinds twee weken is er de corona informatie helpdesk voor statushouders. Zij zijn telefonisch te bereiken op tel. 085 580 88 00 iedere dag tussen 14.00 en 16.00 uur. Met 45 vrijwilligers die Arabisch en Tigrinya (Eritrea) spreken kunnen ze dagelijks 30 tot 40 mensen te woord staan en vragen beantwoorden.

Uitkeringen

Werknemers die door de gemeente zijn geplaatst in het kader van de participatiewet zijn benaderd door de consulent. Hun uitkering wordt niet stopgezet.

Uitleg voor kinderen of iemand met een verstandelijke beperking

Steffie legt moeilijke dingen uit. Daarom is er nu ook de website corona.steffie.nl. Deze site is er speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking en voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Ook voor kinderen kan het een handige website zijn.

Uitvaarten en huwelijken

Voor uitvaarten en huwelijken geldt: houd het aantal aanwezigen beperkt en bewaar 1,5 meter afstand. En hoe moeilijk dat ook is: bedenk een andere manier dan handen schudden of omhelzen om medeleven te betuigen of felicitaties over te brengen. En vergeet niet: als u klachten heeft zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten, verhoging of koorts: blijf thuis. Heeft u huisgenoten met koorts en/of benauwdheid? Dan moet ik u ook thuis blijven.

Bekijk de richtlijnen huwelijken gemeente elburg in periode tot 1 september 2020 als gevolg van de beperkingen ter verspreiding van het coronavirus.