Laatste nieuws over coronavirus

Hier leest u het laatste nieuws rondom het coronavirus.

Kijk op de website van het RIVM voor actuele informatie, vragen en antwoorden.

Openingsplan: stap voor stap meer mogelijk

We staan op een bijzonder punt. De besmettingen met het coronavirus nemen nog steeds toe. Ook liggen er nog te veel mensen met corona in het ziekenhuis. Aan de andere kant: er worden nu snel steeds meer mensen gevaccineerd. De verwachting is dat er over een aantal weken veel minder mensen met corona in het ziekenhuis liggen. We snakken naar een samenleving zonder coronamaatregelen. En met toegangstesten kan er ook steeds meer.

Het kabinet heeft daarom een openingsplan gemaakt. Het veilig openen van de samenleving gaat stap voor stap. Dit kan alleen als er minder mensen met corona in het ziekenhuis worden opgenomen. Het is ook belangrijk dat iedereen zich aan de basisregels houdt. Handen wassen, afstand houden en thuisblijven en testen bij klachten voorkomt besmettingen. Zo kan er sneller meer.

Lees het volledige bericht op rijksoverheid.nl.

Wat moet ik weten over vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin?

Mensen geboren in 1960 of eerder kunnen veilig een prik met AstraZeneca blijven krijgen. Mensen geboren in 1961 of later krijgen een ander vaccin. Het kabinet volgt hiermee het advies van de Gezondheidsraad. Die stelt dat dit veilig kan omdat risico’s op gezondheidsschade door corona bij 60-plussers veel groter is dan het risico op de gemelde zeer zeldzame bijwerkingen van ernstige trombose met een laag aantal bloedplaatjes. Ook worden de bijwerkingen tot op heden vooral gezien bij mensen geboren in 1961 of later.

Lees het volledige bericht op rijksoverheid.nl.

In thuisquarantaine door corona (thuisblijven)

Blijf altijd thuis als u klachten heeft die passen bij corona. Of als u extra risico heeft gelopen op besmetting. Zo voorkomt u dat u corona ongemerkt verspreidt. Niet iedereen krijgt klachten. En het kan 2 tot 10 dagen duren voordat u klachten krijgt.

Lees het volledige bericht op rijksoverheid.nl.

Feestdagen en corona

Blijf zo veel mogelijk thuis. Reis alleen als dit noodzakelijk is en ontmoet zo min mogelijk mensen. De huidige coronamaatregelen gelden ook tijdens de komende feestdagen en de ramadan. Dat is voor veel mensen moeilijk, maar noodzakelijk om coronabesmettingen tegen te gaan.

Lees het volledige bericht op rijksoverheid.nl.

Avondklok

In Nederland geldt een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 22.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnenblijft.

Lees het volledige bericht op rijksoverheid.nl.

Maatregelen tegen corona blijven gelden

De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.

Lees het volledige bericht op rijksoverheid.nl.

Corona en sport (waaronder zwemmen, groepslessen en sportevenementen)

8 maart 2021: Het kabinet heeft plannen om de voorwaarden voor sporten per 16 maart aan te passen.

Lees het volledige bericht op rijksoverheid.nl en bekijk de samenvatting in beeld van Sporten tijdens de lockdown.

Vaccineren met AstraZeneca gepauzeerd

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft op zondag 14 maart besloten dat het vaccin AstraZeneca tot en met 28 maart niet kan worden gebruikt. Dit besluit is op basis van nieuwe informatie van de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG tot stand gekomen.

Lees het volledige bericht op ggdnog.nl.

Kabinet breidt coronasteun ondernemers verder uit

Ondernemers die hun zaak door de coronamaatregelen (deels) moesten sluiten en hierdoor minder omzet draaien, krijgen in het tweede kwartaal van 2021 een hogere tegemoetkoming voor hun vaste lasten (TVL). Op verzoek van de Tweede Kamer heeft het kabinet besloten het subsidiepercentage voor de TVL te verhogen naar 100%. Ook breidt het kabinet de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) uit met nog eens 130 miljoen euro. Hiermee biedt het kabinet extra steun aan huishoudens die door de coronacrisis te maken hebben met een aanzienlijk inkomensverlies en daardoor hun noodzakelijke (woon)kosten niet meer kunnen betalen.

Lees het volledige bericht op rijksoverheid.nl.
Kijk voor meer informatie over TONK en het aanvragen daarvan op de webpagina Regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK).

Avondklok tijdens de Tweede Kamerverkiezing

Bekijk de afspraken die gelden over de avondklok bij de Tweede Kamerverkiezing op www.rijksoverheid.nl.

Samenvatting in beeld: coronaregels vanaf 16 maart

Samenvatting in beeld van de coronaregels zoals die gelden vanaf 16 maart tot en met minstens 30 maart 2021. In deze beeldsamenvatting staan de coronaregels uitgelegd voor mensen die moeite hebben met informatie in tekst, zoals laaggeletterden en anderstaligen.

Verdere verruiming lockdown nog niet verantwoord

Nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus. Ook de druk op ziekenhuizen is nog te hoog. Daarom gaat het kabinet nu niet verder versoepelen, dat zou niet verantwoord zijn. We houden vast aan de maatregelen waarvan we zien dat ze werken.

Lees het volledige bericht op rijksoverheid.nl.

Formulieren avondklok

Als het noodzakelijk is dat u naar buiten gaat tijdens de avondklok, dan moet u het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben. Als het nodig is dat u voor werk naar buiten gaat moet u ook een ‘Werkgeversverklaring avondklok’ kunnen laten zien.

Download de formulieren op rijksoverheid.nl.

Corona en naar de kapper, masseur of ander contactberoep

Vanaf 3 maart mogen de meeste contactberoepen weer aan het werk. Bijvoorbeeld kappers, masseurs en chiropractors. Sekswerkers mogen nog niet aan het werk.

Lees het volledige bericht op rijksoverheid.nl.

Corona en winkelen en boodschappen doen

Alleen winkels die essentieel zijn blijven open. Dit zijn winkels gericht op de eerste levensbehoeften. Warenmarkten die levensmiddelen (eten en drinken) verkopen mogen ook open blijven. Alle winkels sluiten om uiterlijk 20.00 uur.

Lees het volledige bericht op rijksoverheid.nl.

Voorzichtig meer lucht tijdens de lockdown

De coronamaatregelen vragen veel van ieders uithoudingsvermogen, zowel fysiek als mentaal. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder het voor iedereen wordt. De sociale, maatschappelijke en economische effecten van de pandemie tellen na een jaar flink op.

Lees het volledige bericht op rijksoverheid.nl en bekijk de infographic 'Voorzichtige verruiming lockdown'.

Avondklok

In afwachting van de uitspraak van de rechter in het hoger beroep blijft de avondklok gelden. Iedereen wordt opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven, zo min mogelijk mensen te ontmoeten en je aan alle geldende maatregelen te houden. Dit doen we om zo snel mogelijk onze vrijheden terug te krijgen, op een veilige manier.

Lees het volledige bericht op rijksoverheid.nl.