Gemeente Elburg verhoogt de energietoeslag over 2022

De gemeente Elburg verhoogt de energietoeslag over 2022 naar € 1.800,-. Dit betekent dat huishoudens die recht hebben op de energietoeslag 2022 een nabetaling krijgen van € 500,-. Mensen met recht op de energietoeslag kunnen de nabetaling voor 1 juli 2023 op hun rekening verwachten. De nabetaling hoeft niet aangevraagd te worden en wordt automatisch uitbetaald.

Automatische uitbetaling eenmalige energietoeslag

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om over te gaan op een snelle uitbetaling voor de doelgroep minima die bij de gemeente bekend is. Wethouder Willem Krooneman: “We moeten nog een paar maanden wachten totdat de Wet Energietoeslag 2023 in werking treedt. Er komen steeds meer signalen binnen van inwoners die in de problemen komen door de hoge energienota. Daarom verhogen we de energietoeslag van 2022 naar € 1.800,- en betalen daarom voor 1 juli nog eens € 500,- uit. We hopen dat de Wet Energietoeslag 2023 snel in werking treedt, zodat we de energietoeslag over 2023 van € 800,- ook snel kunnen uitbetalen.”

Energietoeslag 2023

Eerder heeft kabinet aangekondigd dat huishoudens met een laag inkomen ook in 2023 gebruik kunnen maken van de energietoeslag. Het duurt nog even voordat dit geld beschikbaar is.
De eenmalige energietoeslag 2023 voor huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum, komt boven op het pakket aan maatregelen zoals het prijsplafond en de verhoging van het minimumloon en de toeslagen. Met deze reden is de toeslag in 2023 vastgesteld op € 800,- per huishouden. Deze toeslag wordt uitbetaald nadat de Wet energietoeslag 2023 is ingevoerd. Deze wet wordt rond de zomer verwacht. Aan inwoners met een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm zal de € 800,- automatisch uitbetaald worden na de zomer.

Uitbetaling overige doelgroep

Op het moment dat de Wet energietoeslag 2023 is ingevoerd, komt er op de website van de gemeente Elburg een aanvraagformulier voor huishoudens die wel in aanmerking komen voor de toeslag, maar deze nog niet ontvangen hebben. Wanneer het aanvraagformulier online staat, informeren wij u hierover via de social mediakanalen en de website van de gemeente www.elburg.nl.

Meer informatie

Als u meer informatie wilt of een vraag heeft, kunt u contact opnemen met het Sociaal en Financieel Trefpunt via vraag@sociaaltrefpunt.nl.