Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan

Als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, meldt u uw plannen bij de gemeente. Met de gemeente maakt u afspraken over het sluiten van het huwelijk of het registreren van het partnerschap. Bijvoorbeeld over de locatie, de datum en het tijdstip. Ook kunt u afspraken maken over hoe de ceremonie eruit zal zien.

Bij het sluiten van het huwelijk of het registreren van uw partnerschap heeft u getuigen nodig. Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. De getuigen moeten meerderjarig zijn. Bij trouwen geeft u een ja-woord. Voor een geregistreerd partnerschap zet u een handtekening. Een ja-woord is dan niet verplicht, maar kan wel.

Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, doet u dit automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl.

Er zijn verschillende trouwlocaties en trouwambtenaren in de gemeente Elburg.

Voorwaarden

De voorwaarden om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan zijn:

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U bent niet met iemand anders getrouwd.
  • U heeft niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap.
  • U bent niet te dicht verwant aan uw partner. Dat betekent dat uw partner bijvoorbeeld niet mag zijn: uw vader, (klein)dochter, opa of (half)zus.
  • U staat niet onder curatele. Als u onder curatele staat, heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

De gemeente controleert of u mag trouwen of een geregistreerd partnerschap mag aangaan.

Kosten

Kosten voor een huwelijk: Leges (kosteloos op maandag op 8.30, 08.45 en 09.00 uur). Om gebruik te maken van het kosteloos huwelijk moet tenminste één van beide partners inwoner zijn van onze gemeente. Bij kosteloze huwelijken wordt geen toespraak gehouden en mag u maximaal twee getuigen hebben.
Bekijk voor de tarieventabel de pagina 'Kosten huwelijk/ geregistreerd partnerschap'.

Aanpak

U kunt uw plannen al 1 jaar voor uw trouwdag of partnerregistratie melden (voorheen ondertrouw). Meld het uiterlijk 2 weken van tevoren. Dit kunt u doen door het formulier 'Verzoek voorgenomen huwelijk' in te vullen. U hoeft hiervoor dus niet naar het gemeentehuis te komen. Moet u bij de gemeente documenten aanleveren die uit het buitenland komen? Houd er dan rekening mee dat 2 weken te kort kunnen zijn.

Zo meldt u dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan:

Uitgelicht