Ouderlijk gezag en voogdij aanvragen
Ouderlijk gezag hebben betekent dat u beslissingen mag nemen over uw kind. Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap en krijgt u een kind? Dan krijgen beide ouders automatisch het ouderlijk gezag.
Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan kan de vader of de duomoeder (de vrouwelijke partner of echtgenote van de biologische moeder) ouderlijk gezag aanvragen. Let op: door het kind te erkennen, heeft de vader of duomoeder nog niet het ouderlijk gezag. Dit moet u apart aanvragen.
Wie krijgt het gezag over uw kind als u overlijdt? Heeft u samen het ouderlijk gezag en overlijdt 1 van beiden, dan krijgt de ander automatisch alleen het ouderlijk gezag. Bent u de enige met ouderlijk gezag of overlijden beide personen met ouderlijk gezag? Dan krijgt uw kind een voogd. Dit kunnen 1 of 2 personen zijn die u voor uw dood aanwijst. Is er niemand aangewezen, dan bepaalt de rechter wie de voogd wordt.
Voorwaarden
U kunt samen ouderlijk gezag aanvragen, als:
- het kind is geboren
- de vader of de duomoeder het kind heeft erkend
- u beide meerderjarig bent (of de moeder meerderjarig is verklaard)
- u niet onder curatele staat
- een van u al het ouderlijk gezag heeft
- u niet uit het ouderlijk gezag bent ontheven
- u niet eerder samen ouderlijk gezag heeft gehad over het kind
- u beiden geestelijk in staat bent het ouderlijk gezag uit te oefenen
Kosten
Het aanvragen van gezamenlijk ouderlijk gezag is gratis. U betaalt alleen voor een afschrift van de geboorteakte die u bij de gemeente moet aanvragen. Dit kost € 14,00. (tarief 2021)
Aanvraag
U vraagt ouderlijk gezag aan bij de rechtbank. Vul samen het aanvraagformulier Ouderlijk gezag in. Hiervoor heeft u DigiD nodig.
Wilt u het aanvraagformulier per post indienen? Stuur dan de volgende documenten naar de rechtbank:
- een ingevuld aanvraagformulier
- een afschrift van de geboorteakte van uw kind
- een kopie van het identiteitsbewijs van beide aanvragers