Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan

Als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaat, meldt u uw plannen bij de gemeente. Met de gemeente maakt u afspraken over het sluiten van het huwelijk of het registreren van het partnerschap. Bijvoorbeeld over de locatie, de datum en het tijdstip. Ook kunt u afspraken maken over hoe de ceremonie eruit zal zien.

Bij het sluiten van het huwelijk of het registreren van uw partnerschap heeft u getuigen nodig. Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn. De getuigen moeten meerderjarig zijn. Bij trouwen geeft u een ja-woord. Voor een geregistreerd partnerschap zet u een handtekening. Een ja-woord is dan niet verplicht, maar kan wel.

Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, doet u dit automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl.

Meer informatie over trouwen vindt u op onze trouwpagina. Hier vindt u onder andere de trouwambtenaren die er in de gemeente Elburg zijn. In de gemeente Elburg zijn er 6 trouwlocaties:
Let op: per bruidspaar mogen er maximaal vier getuigen zijn.

Voorwaarden

De voorwaarden om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan zijn:

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U bent niet met iemand anders getrouwd.
  • U heeft niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap.
  • U bent niet te dicht verwant aan uw partner. Dat betekent dat uw partner bijvoorbeeld niet mag zijn: uw vader, (klein)dochter, opa of (half)zus.
  • U staat niet onder curatele. Als u onder curatele staat, heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

De gemeente controleert of u mag trouwen of een geregistreerd partnerschap mag aangaan.

Kosten

Kosten voor een huwelijk: Leges (kosteloos op maandag op 8.30, 08.45 en 09.00 uur). Bij kosteloze huwelijken wordt geen toespraak gehouden en mag u maximaal twee getuigen hebben.

Bijzonderheden

Ontheffing trouwauto
Wanneer de auto die het bruidspaar vervoert uiterlijk als zodanig herkenbaar is (door het type auto en/of de versiering), kan de chauffeur na aankomst bij de trouwzaal aan de bode de speciale 'trouwauto-parkeerontheffing' vragen.

Met die ontheffing mag de trouwauto tijdens de ceremonie op de keitjes/kinderkoppen direct naast het museum in de Jufferenstraat parkeren.
Voor vertrek van het bruidspaar moet de ontheffing weer bij de bode worden ingeleverd. De ontheffing geldt niet voor volgauto's. De ontheffing geldt niet tijdens eventuele kerkelijke plechtigheid, receptie enz.

Trouwzaal​
Het is niet toegestaan om in de trouwzaal of het gemeentehuis met iets te strooien. Buiten mag u strooien met rijst of echte bloemblaadjes. Ook mag u buiten gebruik maken van bellenblaas. Wij verzoeken het bruidspaar om dit ook goed te communiceren met de ceremoniemeester. Indien u gebruik maakt van de tuin, verzoeken wij u om uw eigen spullen op te ruimen.

Bezichtiging trouwzaal​
De trouwzaal in het oude gemeentehuis is iedere eerste zaterdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur te bezichtigen. U kunt zich dan melden bij de VVV-balie. Iemand van museum Elburg zal u dan de trouwzaal laten zien. Hier hoeft u geen afspraak voor te maken.

Wetten

Aanpak

U kunt uw plannen al 1 jaar voor uw trouwdag of partnerregistratie melden. Meld het uiterlijk 2 weken van tevoren. Moet u bij de gemeente documenten aanleveren die uit het buitenland komen? Houd er dan rekening mee dat 2 weken te kort kunnen zijn.

Zo meldt u dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan:

  • Neem contact op met de gemeente waar u wilt trouwen of het partnerschap wilt aangaan.

Uitgelicht

Zoeken

Volg ons