Trouwen

Als u gaat trouwen, meldt u uw trouwplannen bij de gemeente waar u de ceremonie wilt laten plaatsvinden. U kunt uw trouwplannen al 1 jaar voor uw trouwdag melden. De laatste mogelijkheid is 2 weken voor uw huwelijk. De gemeente controleert of u met elkaar mag trouwen. Maar let op: Moet u bij de gemeente documenten aanleveren die uit het buitenland komen? Houd er dan rekening mee dat 2 weken te kort kunnen zijn.

Met de gemeente maakt u afspraken over het sluiten van uw huwelijk. Bijvoorbeeld over de locatie, de datum en het tijdstip. Ook kunt u afspraken maken over hoe de ceremonie eruit komt te zien.

Er moeten minimaal 2 en maximaal 4 getuigen aanwezig zijn als u het jawoord geeft. De getuigen moeten meerderjarig zijn.

Meer informatie over trouwen vindt u op onze trouwpagina. Hier vindt u onder andere de trouwambtenaren die er in de gemeente Elburg zijn. In de gemeente Elburg zijn er 6 trouwlocaties:
Let op: per bruidspaar mogen er maximaal vier getuigen zijn.

Voorwaarden

De gemeente controleert of u met elkaar mag trouwen. U mag met elkaar trouwen als u:

  • 18 jaar of ouder bent
  • niet met iemand anders bent getrouwd
  • niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap heeft
  • u niet te dicht verwant bent aan uw partner. Dat betekent dat uw partner bijvoorbeeld niet mag zijn: uw vader, (klein)dochter, opa of (half)zus. Bent u derde- of vierdegraadsfamilie, zoals tante of neef? Dan kunt u wel trouwen. U moet dan allebei verklaren dat u vrijwillig met elkaar trouwt.
  • niet onder curatele staat. Als u onder curatele staat, heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

Kosten

Kosten voor een huwelijk: Leges (kosteloos op maandag op 8.30, 08.45 en 09.00 uur). Bij kosteloze huwelijken wordt geen toespraak gehouden en mag u maximaal twee getuigen hebben.

Bijzonderheden

Ontheffing trouwauto
Wanneer de auto die het bruidspaar vervoert uiterlijk als zodanig herkenbaar is (door het type auto en/of de versiering), kan de chauffeur na aankomst bij de trouwzaal aan de bode de speciale 'trouwauto-parkeerontheffing' vragen.

Met die ontheffing mag de trouwauto tijdens de ceremonie op de keitjes/kinderkoppen direct naast het museum in de Jufferenstraat parkeren.
Voor vertrek van het bruidspaar moet de ontheffing weer bij de bode worden ingeleverd. De ontheffing geldt niet voor volgauto's. De ontheffing geldt niet tijdens eventuele kerkelijke plechtigheid, receptie enz.

Trouwzaal​
Het is niet toegestaan om in de trouwzaal of het gemeentehuis met iets te strooien. Buiten mag u strooien met rijst of echte bloemblaadjes. Ook mag u buiten gebruik maken van bellenblaas. Wij verzoeken het bruidspaar om dit ook goed te communiceren met de ceremoniemeester. Indien u gebruik maakt van de tuin, verzoeken wij u om uw eigen spullen op te ruimen.

Bezichtiging trouwzaal​
De trouwzaal in het oude gemeentehuis is iedere eerste zaterdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur te bezichtigen. U kunt zich dan melden bij de VVV-balie. Iemand van museum Elburg zal u dan de trouwzaal laten zien. Hier hoeft u geen afspraak voor te maken.

Wetten

Aanvraag

Neem contact op met de gemeente waarin u wilt trouwen. U mag zelf kiezen in welke gemeente dit is. 

Uitgelicht

Zoeken

Volg ons