Paspoort of identiteitskaart aanvragen

U gebruikt een paspoort of identiteitskaart om te laten zien wie u bent. Een paspoort of identiteitskaart is ook een reisdocument waarmee u naar andere landen kunt reizen. Met een identiteitskaart kunt u de meeste Europese landen bezoeken. Met een paspoort kunt u alle landen bezoeken. Voor sommige landen heeft u ook een visum nodig. Meer informatie over reizen naar het buitenland vindt u op Rijksoverheid.nl.

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren.

Bent u 18 jaar of ouder, dan is uw paspoort of identiteitskaart 10 jaar geldig. Voor iedereen onder de 18 jaar is een paspoort of identiteitskaart 5 jaar geldig.

Maak uw afspraak
Selecteer bij het maken van een afspraak 'aanvraag paspoort'. 

Voorwaarden

Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlands paspoort en een Nederlandse identiteitskaart aanvragen.

Kosten

De kosten voor een Nederlands paspoort zijn:

  • voor personen tot 18 jaar: € 52,00
  • voor personen van 18 jaar en ouder: € 65,30

De kosten voor een Nederlandse identiteitskaart zijn:

  • voor personen tot 18 jaar: € 29,05
  • voor personen van 18 jaar en ouder: € 51,05

Wilt u met spoed een paspoort of identiteitskaart aanvragen? Dan betaalt u € 47,55 extra.

(tarieven 2018)

Termijn

Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort of identiteitskaart ophalen bij de gemeente.

Duurt 5 werkdagen te lang? Vraag dan een reisdocument aan via de spoedprocedure. Als u het reisdocument vóór 15.00 uur aanvraagt, is het uiterlijk na 2 werkdagen klaar. U betaalt dan een toeslag.

Is uw reisdocument vermist? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk. Informeer hiernaar bij de gemeente.

Heeft u het reisdocument nog sneller nodig? Misschien komt u in aanmerking voor een noodpaspoort van de Koninklijke Marechaussee. Meer informatie over het noodpaspoort vindt u op Defensie.nl

Aanpak

Zo vraagt u een paspoort of identiteitskaart aan:

  • U komt naar het gemeentehuis.
  • U neemt al uw reisdocumenten mee, ook als deze verlopen zijn.
  • U neemt 1 kleurenpasfoto mee die voldoet aan de richtlijnen
  • U betaalt uw paspoort of identiteitskaart bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig om naar het buitenland te reizen. Kinderen vanaf 14 jaar moeten zich in Nederland kunnen identificeren. Vanaf 12 jaar mogen kinderen zelf een identiteitskaart aanvragen. Kinderen onder de 18 jaar hebben voor het aanvragen van een paspoort toestemming van beide ouders nodig. Hiervoor zijn er 2 mogelijkheden:

  • Een ouder of voogd gaat mee naar de gemeente voor de aanvraag. De ouder of voogd moet zich kunnen legitimeren. Zowel de ouders die met het kind mee komt as de andere ouder of voogd moet schriftelijk toestemming geven. Ook heeft u zijn of haar identiteitsbewijs nodig.
  • Komt er geen ouder of voogd mee naar de gemeente? Dan moeten beide ouders of voogden schriftelijke toestemming geven. Ze moeten beiden het formulier ondertekenen. Neem de schriftelijke toestemming en de identiteitsbewijzen van de ouders of voogden mee.

Is uw paspoort of identiteitsbewijs vermist, gestolen of heeft u een vermoeden van misbruik? Ga naar de gemeente om een nieuw reisdocument aan te vragen. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.  

Let op

Heeft u een nieuw paspoort of identiteitskaart aangevraagd tussen 1 april 2018 en 1 juli 2018? Misschien werkt 1 van de elektronische echtheidskenmerken niet. U heeft dan een nieuw reisdocument nodig. Dit hoeft u niet meteen aan te vragen. U kunt nog gewoon reizen met uw reisdocument. 

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over het technische probleem met reisdocumenten. Zoals wat de gevolgen zijn en hoe u kunt controleren of uw reisdocument dit probleem heeft.

Uitgelicht

Zoeken

Volg ons