Klimaatestafette Elburg

EstafettestokjeMet de Klimaatestafette Elburg lopen we samen de race voor een beter klimaat en geven we met activiteiten het stokje aan elkaar door. Dat kan met kleine en grote stappen. Wie neemt dit keer het stokje over en welke duurzame actie hoort daarbij?

Hoe begon de Klimaatestafette ook alweer?

Vorige keer reikte Bertus Jeensma, wethouder Duurzaamheid, het stokje voor de eerste keer uit aan kinderen uit groep 3 van basisschool De Parel. Zij kregen zakjes bloemzaad om bij de school een kleurrijk bloemperk in te zaaien. Goed voor insecten en de natuur. Dit was hét startsein voor onze klimaatrace! Het houten estafettestokje kreeg daarna een mooi plekje in de school en nu is het tijd om dit weer over te dragen.

Wie reikt dit keer het estafettestokje uit?

Dat gebeurt door Wouter Gaillard, directeur van basisschool De Parel op ‘t Harde. “Wij vinden het mooi dat jullie vorige keer bij ons waren. Wij hebben aandacht voor het klimaat en het is mooi om de kinderen actief te betrekken bij de natuur. Dat doen we onder andere met een educatief programma, waar de leraren zelf invulling aan kunnen geven. Daarnaast zijn we het schoolgebouw aan het verduurzamen; zo hebben we onlangs een groot aantal zonnepanelen geplaatst. Ik vind het erg leuk om nu het stokje weer over te dragen en een kijkje te nemen bij een andere ondernemer die hier actief mee is.”

Overdracht estafettestokjeWie neemt het stokje over?

Dat is het Veluwe Strandbad; een populair vakantiepark in Elburg. Directeur Marc ter Avest is terecht trots en vertelt waarom zij het park hebben aangepast. “Wij merken als bedrijf ook dat het klimaat verandert, van hevige langdurige buien tot juist extreem warm weer. Wij vonden het belangrijk om maatregelen te treffen om vooral wateroverlast op ons park tegen te gaan. Zeker de laagste punten op het park liepen helemaal onder water en zorgde voor overbelasting van het rioolsysteem”.

Wat is de duurzame actie?

Beheerder van het park, Tim Docter ligt toe: “We hebben het hemelwater afgekoppeld van het rioolsysteem, van de eigen bungalows en dit ook verzocht aan de eigenaren van de caravans. Het materiaal daarvoor stellen wij beschikbaar en het merendeel heeft hier al aan meegedaan. Voortaan vangen we het regenwater op in een ondergronds bassin dat we hiervoor hebben aangelegd, zodat we het water weer kunnen hergebruiken. En overtollig regenwater wordt via een ondergronds systeem afgevoerd naar het Veluwemeer. Voor de investering konden we deels subsidie krijgen vanuit de gemeente.”

Veluwe StrandbadWat levert het op?

“Het effect was er eigenlijk direct; er is geen overlast meer van overtollig regenwater. Onze klanten houden dus droge voeten! Plus al dit water hoeft niet zoals anders gezuiverd te worden door het Waterschap. Daarnaast hebben we op het park extra bomen gepland en nieuwe planten aangelegd voor extra biodiversiteit. Dat levert schaduwplekken op tegen de hitte en het staat natuurlijk ook ontzettend mooi voor al onze bezoekers!”

Neem jij het stokje over?

Weet jij een mooie actie of ken je iemand die al heel duurzaam bezig is? Laat het ons weten en misschien zetten we samen met jou de volgende stap in deze race. Mail naar: klimaatestafette@elburg.nl.