Participatie voor particulieren

In gesprek met de burenVergunningvrij, wat nu?

De vergunningcheck of de gemeente geeft aan dat u geen vergunning nodig heeft. Dat scheelt tijd en geld.

Toch kunt u niet meteen beginnen. Ons advies: praat eerst met uw buren. Uw buren kunnen goede tips hebben. Ze hebben misschien wat wensen. Bijvoorbeeld over schaduw of over de afstand tot de erfgrens. Over de bereikbaarheid van uw nieuwe schuur voor schilderwerk. Samen komt u tot het beste plan.

U heeft een vergunning nodig, wat nu?

Ons advies: praat ook eerst eens met de mensen in uw directe omgeving. In ieder geval alle buren. Bij iets grotere plannen de mensen in uw straat. Eigenlijk met iedereen die gevolgen kan ondervinden van uw plan.

Samen maakt u het beste plan. Voor u en voor uw buren. Sta open voor de wensen van uw omgeving en luister naar de buren. Daarmee accepteren de buren eerder uw plan. Ook als ze er misschien niet heel blij mee zijn. Door te praten voorkomt u later bezwaar.

Leg de afspraken vast

Van het gesprek met de mensen in uw buurt maakt u een verslag. U schrijft daarin:

  • Wie u heeft gesproken
  • Wat deze mensen van uw plan vonden
  • Hoe uw plan is gewijzigd door het gesprek met de buurt

Flitsvergunning

Soms kunt u een flitsvergunning aanvragen. De vergunning ontvangt u dan binnen 5 werkdagen.

Een flitsvergunning is mogelijk voor het aanvragen van eenvoudige bouwwerken buiten de Vesting zoals: kleine bijbehorende bouwwerken zoals een berging, garage, overkapping, een éénlaagse aan- of uitbouw aan een woning, dakkapellen, erf- of perceelafscheidingen, kozijn- of gevelwijzigingen.

Kijk voor meer informatie op de webpagina Flitsvergunning.

U kunt de (flits)vergunning aanvragen

Uw plan is nu definitief. U weet wat u wilt en ook de buurt is op de hoogte. U kunt nu de formele vergunning aanvragen bij de gemeente. Het verslag stuurt u mee met de vergunningaanvraag. De gemeente neemt het verslag mee in de beoordeling van uw vergunningaanvraag.

Meer informatie

Meer weten over participatie in de Omgevingswet? Bekijk de animatievideo of stel uw vraag door gebruik te maken van het formulier Informatievraag.