Weblog: Kamers met Aandacht - Lyda Sneevliet-Radstaak

Zo'n 8500 jongeren in Nederland zijn dak- of thuisloos. Voor de groep jongeren die nog onvoldoende vangnet, geld of praktische vaardigheden heeft om helemaal zelfstandig te wonen is in 2020 Kamers met Aandacht opgericht. Het gaat daarbij nadrukkelijk niet om mensen met verslavingen en zware gedragsproblemen. 
Kamers met Aandacht is een non-profitorganisatie, die het aantal dak- en thuisloze jongeren wil verminderen. Dat doet de organisatie door jongeren die nog niet zelfstandig kunnen wonen te koppelen aan verhuurders van kamers. Die verhuurders zorgen voor steun als dat nodig is. Dat kan met raad en daad zijn, zoals hulp bij klusjes - over en weer!

Iedereen kan een Kamer met Aandacht bieden en iedere woonruimte kan een Kamer met Aandacht worden. Er kunnen Kamers met Aandacht worden geraliseerd bij gezinnen of alleenstaanden, maar ook in studentenhuizen, gastenverblijven of woongroepen. Ook als je zelf een woning huurt, kun je toestemming krijgen om mee te doen, zonder dat je je huurtoeslag kwijt raakt, vermeldt de website.

Het is een mooie manier om iets wezenlijks te kunnen doen voor de samenleving, bijvoorbeeld als de kinderen het huis uit zijn. De ruimte is er, kamers staan leeg. Maar ook in je hoofd krijg je als ouders vaak wat meer rust. En ruimte voor iets nieuws. Misschien wel ruimte voor een jongere die niet in aanmerking komt voor begeleid wonen, omdat hij of zij daarvoor 'te goed' is, maar die wel wat hulp en in elk geval een fijne plek om te wonen zoekt!

Als gemeente kunnen we helpen bij de begeleiding, als dat nodig is. Maar ook bij het verhuren van kamers of eventueel het bouwen van een mantelzorgunit - wanneer daar sprake van zou zijn! Aarzel niet om vooraf contact met ons op te nemen!

Voor informatie over hulp van Kamers met Aandacht bij het vinden van een goede match, het opstellen van huisregels en nog veel meer kijk op https://kamersmetaandacht.nl.

Lyda Sneevliet-Radstaak, wethouder