Oog voor eenzaamheid

Portretfoto Willem KroonemanEenzaamheid is overal. Ook in onze gemeente zijn meer mensen eenzaam dan wij weten, want je loopt er niet mee te koop. En niet alleen ouderen, ook jongeren kunnen eenzaam zijn. En jongeren zullen het nog minder snel uit zichzelf zeggen. En aan de buitenkant zie je het niet…

Van 28 september tot 5 oktober was het de Week tegen Eenzaamheid. Ik heb best wel een wat dubbel gevoel bij ‘de week van’ of de ‘dag van’, omdat het zo eenmalig lijkt. En we moeten constant hiermee bezig zijn, vind ik. Niet alleen veel doen op zo'n dag of in zo'n week, maar steeds weer en als het kan ook steeds meer.

Maar, het is ook waar dat uit soms eenmalige activiteiten en ontmoetingen mooie dingen ontstaan die blijven. In onze gemeente hebben we in de Week tegen Eenzaamheid heel veel activiteiten gehad: in Hart van Thornspic, in De Voord, in Jeanne d’ Arc, en op heel veel andere plaatsen. Heel veel mensen deden mee met sjoelen, bingo en niet te vergeten, samen zingen en samen eten. Mooi dat in Doornspijk muziekvereniging Juliana de bingo opluisterde met hun aanwezigheid en muziek!

Ik mocht een aantal van deze mooie activiteiten die werden georganiseerd zelf bijwonen. Heel veel dank aan zowel professionals van (zorg-) organisaties, de mensen van Stichting WIEL, de kerken en alle andere vrijwilligers! Wat een inzet en betrokkenheid, fijn dat die in onze gemeente volop aanwezig zijn.

Tenslotte, en misschien nog wel veel belangrijker dan alles hiervoor. Laten we allemaal oog hebben voor eenzaamheid. Voor mensen waarvan we denken dat ze eenzaam zijn. Bel of klop eens aan, maak een praatje, vraag eens hoe het is, doe eens wat samen. Neem mensen mee naar een leuke activiteit, maak samen een wandeling of ga eens met iemand een stukje fietsen. Zo kunnen we allemaal ons steentje bijdragen aan wie weet het voorkomen of verminderen van eenzaamheid.

Willem Krooneman, wethouder