Leef gezond!

Willem Krooneman mei 2022 (2)Zoals u en jij waarschijnlijk wel weten heb ik eind vorig jaar een zwaar hartinfarct gehad. De middelste kransslagader was helemaal verstopt. Gelukkig kon het probleem verholpen worden. Het lijkt er nu op dat ik weer zo’n beetje helemaal de oude wordt. Ik ben inmiddels weer voorzichtig begonnen met werken en dat voelt en gaat heel goed!

Ik mocht heel veel blijken van mede-leven ontvangen: talloze telefoontjes en berichtjes, heel veel bezoek, bijna honderd kaarten, fruitmanden. In het begin kwam de bloemist dagelijks langs, vaak met meerdere boeketten tegelijk. Heel veel dank aan iedereen, het heeft ons echt heel erg goed gedaan.

Ik hoorde meer dan eens van mensen dat ik geluk heb gehad. Ik snap dat mensen dat zeggen, maar zelf voel ik dat anders. Ik ben bewaard, en dat stemt tot grote dankbaarheid. Ik ben stil gezet, letterlijk en figuurlijk. Als je dan zo’n kleine twee maanden eerst niks doet en vervolgens thuis en in het ziekenhuis revalideert, dan heb je heel veel tijd om na te denken. Ik leg u een paar gedachten voor die mij de laatste tijd best bezig hielden.

Gezond leven is heel belangrijk. Het helpt zeker, maar het geeft geen garanties dat je geen hartinfarct of iets anders kan overkomen. Dit neemt niet weg dat volgens de statistieken de kans voor iemand die gezond leeft veel kleiner is. Dus mensen, let op wat je eet en drinkt, beweeg regelmatig. En als je een drukke baan hebt: pak vaste rustmomenten op een dag en in een week!

Besteed veel aandacht aan de echt belangrijke zaken in het leven: gezin, familie, vrienden. Ik ben zo’n iemand die daar veel te lang (vanaf 1997 toen ik raadslid werd) te weinig tijd aan heeft besteed. Eigenlijk stond ik bijna ‘altijd aan’: lange dagen, veel avondvergaderingen, volle weken, en in vakanties ook best vaak ‘gewoon nog wat doen’. Ik hoop dat ik vanaf nu mijn goede voornemens op dat gebied ga waarmaken …..

En dan nog iets vanuit mijn rol als wethouder: gezondheid hoort tot mijn takenpakket, en wat dat betreft hebben we als gemeente een belangrijke rol. Samen met andere instellingen en organisaties, het jeugdwerk, de verenigingen en de kerken willen we iedereen, maar vooral ook onze jeugd, voorhouden dat gezond leven heel belangrijk is. Niet alleen voor het leven van nu, maar zeker ook voor de toekomst. Want nu ongezond leven, maakt het heel moeilijk om dat patroon later te doorbreken!

Willem Krooneman, wethouder