Van paardenkracht naar laadpaal

column laadpaalIk weet nog dat mijn vader een paard had. Als kind zat ik naast hem op de bok en mocht de leidsels vasthouden. Ik dacht zelfs dat ik letterlijk hiermee het stuur in handen had en de route bepaalde. Pas veel later begreep ik dat het paard zelf zijn weg kende naar de vaste bestemmingen, het weiland of de stal.

Niet veel later kocht mijn vader een kleine tractor. Eerst een rode Porsche en later een David Brown tractor. Dat was een hele vooruitgang! Met een tractor kon je nu eenmaal veel meer op een dag doen dan met een paard. De tractors van nu kun je helemaal niet vergelijken met die van mijn vader. Het zijn ongelooflijke alleskunners geworden. Die
ondernemers ook meer comfort bieden.

Met onze automobielen gaat het ook zo. Steeds meer comfort, stiller, schoner en zuiniger. De laatste ontwikkeling lijkt in een hogere versnelling te staan. Verschillende Amerikaanse autofabrikanten kondigden aan te stoppen met de productie van auto’s die rijden op fossiele brandstoffen. Een bekend Amerikaans merk heeft op de jaarlijkse autobeurs in Detroit aangekondigd, om vanaf 2028, de hele collectie nog alleen in elektrische uitvoering op de markt te zetten. Dat is toch anders dan in de EU. Waar het plan is om in 2035 de verkoop van nieuwe auto’s die rijden op fossiele brandstoffen te verbieden. U ziet het, de elektrische auto is nu echt in opmars. Het is een rijdende trein die niet te stoppen is.

Maar hoe zorgen we nu dat we al die auto’s vlot en in de directie woonomgeving kunnen opladen? Via www.elburg.nl treft u een kaart aan. Daarop ziet u waar wij de toekomstige laadpalen in onze gemeente willen neerzetten. Geeft u aan of u dit een goede plek vindt? En misschien heeft u nog wel een betere suggestie?

We staan met deze laadpaal (zie foto) komende dinsdag 11 oktober op de weekmarkt in Elburg en op zaterdag 15 oktober op de markt in ’t Harde. Heeft u nog vragen of hulp nodig bij het invullen van een reactie dan kan dit ter plekke.

Henk Wessel, wethouder