Trots op onze sport!

bertusVreemd eigenlijk, hoe een leuke activiteit kan veranderen in een soort van absolute noodzaak. Ik heb het dan over sport en bewegen. Om je lichamelijke en geestelijke gezondheid op peil te houden is sport en bewegen bijna een must geworden. Sport is het medicijn tegen overgewicht, stramme gewrichten, depressies etc.

Van alle kanten, zeker in de coronaperiode, werd en wordt ons via flitsende campagnes toegeschreeuwd dat we moeten bewegen, hoelang en hoe vaak. We zouden bijna gaan vergeten dat sporten en bewegen gewoon heel erg leuk zijn en dat het je gelukkig maakt. Want sporten geeft ook een ‘boost’ aan je sociale leven.

Wat een groot verschil met vroeger en nu, met pakweg enkele tientallen jaren geleden toen ik begon met voetballen. Ik hoefde er niet op te letten of ik de ‘beweegnorm’ haalde. Die was er gewoon, zonder campagne, elke dag. Als ik terugdenk aan mijn jeugd, toen waren we altijd aan het buitenspelen. Want je had niks anders. Geen mobiel, geen computer, geen Facebook, maar drie televisiezenders en de uitzending startte pas ‘s avonds. Wat je wel had? Heel veel vriendjes in je buurt waarmee je uren kon spelen. Na school ging je buiten spelen, totdat je moeder je binnenriep voor het eten. En daarna snel weer naar buiten tot het donker werd.

En het was altijd leuk, want je had heel veel spelletjes. Ik herinner me verstoppertje, tikkertje, knikkeren, tollen, rolschaatsen (ja inderdaad, met die zware ijzeren klossen onder je voeten). We speelden op een zandveldje een potje voetbal met een zelfgemaakte goal van twee takken of een paar neergekwakte jassen. Of we gebruikten de putten in de stoeprand als doel voor steentjesvoetbal.

Nu zien we dat de technologische vooruitgang veel van de beweging uit ons dagelijkse leven heeft gehaald. De TV en computer kluisteren ons vast aan onze stoel. Ook op het werk. De moderne werknemer is bijna acht uur op zijn stoel aan het werk, turend naar het beeldscherm. Jammer, want nu moeten we onze beweging zelf plannen en organiseren. Nu ben ik ’s avonds aan het hardlopen. Dan zie ik heel wat andere fietsers/wielrenners, hardlopers en wandelaars. Ook op de sportparken wordt actief gesport. Ofwel, in onze gemeente zit het wel goed met het zelf organiserend vermogen.

Nou mogen we in Elburg ook wel van geluk spreken. Hier hebben we een goed sportklimaat met veel mooie accommodaties. Daar mogen we best trots op zijn! Maar het kan altijd beter en anders. In 2023 wil ik graag samen met sportend Elburg werken aan een nieuw en inclusief sportbeleid. Het doel is om sporten en bewegen een nog prominentere plek in onze samenleving te geven. Of je nu een Olympische droom najaagt of gewoon voor de gezelligheid sport, het is altijd goed! Want sporten is vooral leuk én gezond, voor je lijf en je geest.

Bertus Jeensma, wethouder