Mooi weer

Bertus Jeensma mei 2022Wat een mooi weer, het afgelopen weekend. Ik hou daar wel van, van zon en temperatuur. Tegelijkertijd ben ik doordrongen van de opgave om met elkaar te zorgen voor het herstel van ons klimaat. Op wereldniveau zien we dat klimaatproblemen in veel landen voor grote problemen zorgen. Hier kennen we zeker ook uitdagingen. Zoals het voorbereiden van onze wijken op extreem weer, zoals grote plensbuien. Daar hebben we al flinke stappen in gemaakt, bijvoorbeeld op ’t Harde.

De oorlog in Oekraïne heeft ons duidelijk gemaakt dat naast de klimaatredenen het belangrijk is om onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen af te bouwen. In de zomer is dat niet zo ingewikkeld. We kunnen dan vaak heel goed zonder aardgas, pakken vaker of meestal de fiets. In de herfst, winter en het koele voorjaar is dat lastiger. We willen onze huizen verwarmen, we willen niet kletsnat op het werk aankomen.

‘Het roer moet om’ hoor ik nog wel eens. Ik snap dat. Maar in een wereld waarin we afhankelijk zijn van elkaar, afhankelijk van de huidige industrie, productiemethoden en technieken is het wat ‘riskant’ om een roer ineens om te gooien. Voor je het weet kapseist je schip. Om maar in de scheepstaal te blijven, we kunnen wel de koers verleggen. Stukje bij beetje. En daar constant mee bezig zijn. Zo produceren onze bedrijven steeds betere warmtepompen. Ook zorgen we voldoende laadpalen en werken we aan de verbeteringen van ons elektriciteitsnet.

Voor de Vesting hebben we een extra uitdaging. In het gebied met de hoogste monumentendichtheid van Nederland hebben we te maken met gebouwen die lastig of zelfs niet zijn te isoleren. En wil je met een warmtepomp je woning verwarmen, dan moet die woning wel eerst goed geïsoleerd zijn. Daarom hebben we onderzocht welke kansen er liggen voor de Vesting. Hieruit blijkt dat groen gas mogelijk de beste oplossing biedt. Dit gas heeft dezelfde kwaliteit als aardgas. En het wordt niet gemaakt uit een fossiele brandstof. Ik ben vooral benieuwd hoe de inwoners hierin staan en ga binnenkort met hen hierover in gesprek.

Is dat nu een oplossing voor de hele gemeente, groen gas? Nee, want we maken groen gas uit bijvoorbeeld rioolslib en mest. Daarvan hebben we gewoon niet genoeg om de hele gemeente van groen gas te voorzien. Wel biedt het een uitkomst voor onze Vesting.

Met kleine rukjes aan het roer komen we steeds beter op koers. Groen gas is misschien niet het einddoel, maar het is wel een mooie markering, waarlangs we naar een nog groenere toekomst toewerken.

En laten we vooral ook genieten van het mooie weer!

Bertus Jeensma, wethouder