Hulde aan de Hanze

Wethouder Bertus Jeensma hangt de vlag van Hanzestad Elburg op bij het havenkantoor in ElburgElburg en de Hanze, zij zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ooit is de Vesting van Elburg als een ontwerp voor de ideale Hanzestad eind 14e eeuw gebouwd. We genieten nog dagelijks van het mooie resultaat.

De Hanze, ooit een geweldig goed werkend uitwisselings- en handelsverband. Het ging wel over meer dan alleen mooie rollen stof en sieraden. Destijds ging al het grotere transport vooral met Koggeschepen: goederen, vaatjes met gezouten haring, zakken graan, bouw-materialen etc. Overigens is de Kamper Kogge een reconstructie van een schip uit de tijd dat Elburg ontstond. Ook wissellenden we kennis uit via de Hanze. In die tijd bestonden de nationale invoerrechten nog niet, die waren op stadsniveau geregeld. Dan gaf het handelsvoordelen wanneer je afspraken maakte binnen de Hanze. Die afspraken zijn uiteindelijk overgenomen door de afspraken tussen de verschillende landen.

Afgelopen zaterdag hebben we een start gemaakt met het regionale themajaar De Hanze. Samen met Zwolle, Hattem, Harderwijk, Deventer, Doesburg, Hasselt, Kampen en Zutphen zetten we onszelf neer als duurzaam erfgoed. We plaatsen het 800 jaar oude verhaal opnieuw in de schijnwerpers. Op een speciale pagina in deze Huis-aan-huis Elburg vertellen we iets meer over het programma. Kijkt u vooral naar de kalender met de daarin opgenomen activiteiten.

Samenwerkingen nemen ook in het collegeprogramma een belangrijke plek in. In het voor u minder bekende en bestuurlijke samenwerkingsverband Regio Zwolle zoeken we nog naar de rol van de kleinere gemeenten.
Wel lijkt deze samenwerking wat op de oude Hanze. Economisch gezien gaat het om de sterkst groeiende regio van Nederland. Samen houden we de A28 bereikbaar. We kijken naar de huizen die we in Elburg willen bouwen en hoe onze bedrijven elkaar kunnen helpen. De verklaring van de voorspoed van deze regio lijkt me duidelijk. Met de deelname van de Hanzesteden Elburg, Hattem, Hasselt, Kampen, Ommen en Zwolle kan het ook niet anders dan dat het Hanze-DNA verantwoordelijk is voor het succes!

Bertus Jeensma, wethouder