Duurzaamheid

Column Bertus fietsendMijn eerste column als wethouder van de gemeente Elburg! Nu heb ik een hele mooie lijst met onderwerpen waar ik verantwoordelijk voor ben. De eerste vraag is dan waar je het over gaat hebben. Want zeg nu zelf: mijn onderwerpen zijn sport, inclusiviteit & toegankelijkheid, toerisme & recreatie, kunst & cultuur en communicatie & dienstverlening. Eigenlijk zijn deze onderwerpen al voldoende voor het vullen van een hele krant.

Van 8 tot en met 11 oktober is het ‘de week van de duurzaamheid’. Vandaar dat ik nu op dit onderwerp inga. Het is een actueel onderwerp en iedereen heeft ermee te maken. Denk aan de klimaatverandering, maar ook aan de huidige energiecrisis.

Naast mijn mooie lijst hebben we als gemeente ook te maken met de energietransitie en klimaatadaptatie. In deze column lukt het niet om daar dieper op in te gaan. Graag beperk ik mij nu tot de onderwerpen die iedereen kent en bijna dagelijks mee te maken heeft. Iedereen kan een steentje bijdragen. Dat kan via het gedrag, bijvoorbeeld door de verwarming iets lager te zetten, korter te douchen of op de fiets naar het werk te gaan. Of door kleine investeringen te doen, in bijvoorbeeld ledverlichting of radiatorfolie. Of als het kan grote investeringen, zoals in een warmtepomp en/of zonnepanelen. Ik ben benieuwd naar uw inzet!

Ik nodig u als inwoner van de gemeente Elburg dan ook graag uit om samen met onze medewerkers te blijven zoeken naar uw mogelijkheden, om zo maatwerk in duurzaamheid te maken. Samen met Veluwe Duurzaam staan we op 11 oktober op de weekmarkt in Elburg en op 15 oktober op de markt op ’t Harde. Graag gaan wij daar met u in gesprek om met u te kijken naar uw mogelijkheden. Want duurzaamheid is van ons allen, voor nu maar wat minstens zo belangrijk is voor de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.

Bertus Jeensma, wethouder