Kerst

Vesting in de winterDames en heren,

Onlangs was ik in de wereldwinkel, vanwege hun 40-jarig bestaan. Ik trof daar een verzameling van kersstallen in allerlei vormen en maten. Gemaakt door mensen in landen waar de zon nu volop schijnt.

Deze dagen zie je overal kerststallen. Bij mensen in huis, in winkels, in tuinen, aan de straat. Weet u waar die traditie van de kerststal vandaan komt?

Jaren geleden wandelden Esther en ik van Assisi naar Rome. Drie weken lang in de voetsporen van Franciscus. Door prachtige natuur, langs oude kerken en kloosters. In een van de oudste en mooiste kloosters langs de route troffen we een enorme verzameling van kerststallen aan. Midden in de zomer kwamen we ineens in de kerstsferen terecht.

Het is dit jaar precies 800 jaar geleden dat Franciscus daar de eerste kerststal bouwde. Om de boodschap van Kerst zichtbaar dichtbij de mensen te brengen. Over God die als een klein, kwetsbaar kind naar de wereld kwam. Over een kind in armoede die kwam met een rijke boodschap voor deze wereld. Een boodschap van ontferming, liefde en genade.

Daar, in dat klooster, bouwde Franciscus 800 jaar geleden zijn eerste kerststal. En sindsdien zijn duizenden hem gevolgd. En in deze dagen zijn ze overal te koop. In allerlei kleuren, vormen en maten.

En weet u wat ik nu zo mooi vind aan de kerststallen in de wereldwinkel?
Ja, natuurlijk hun vormen, kleuren en diversiteit. Maar vooral de gedachte dat ze gemaakt zijn door mensen elders op de wereld. In armoedige omstandigheden. En dat de wereldwinkel met de verkoop van de kerststallen mensen wil steunen die het zoveel minder hebben dan wij. Dat de vele vrijwilligers van de wereld-winkel op die manier ook heel praktisch iets zichtbaar maken van de boodschap van kerst. Van omzien naar de naaste, van ontferming en van genade.

Ik wens u van harte gezegende Kerstdagen en een gezond en mooi 2024.

Uw burgemeester,
Jan Nathan Rozendaal