Onderhoud bermen

Afbeelding bermenHet maaiseizoen is gestart. Sinds dit jaar onderhoudt de gemeente de bermen en het gras anders. Hier krijgen we vaker vragen over. Hieronder staan de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Waarom laat de gemeente het gras hoger groeien en wordt het niet vaker gemaaid?

We hebben bekeken waar we gras kunnen veranderen in bloemrijk gras. Op plekken waar wordt gespeeld, honden uitgelaten mogen worden of het gras een andere functie heeft, blijft het gras bestaan. Op plekken waar het gras geen belangrijke functie heeft en groot genoeg is, is het gras veranderd in bloemrijk gras. Dit doen we om de biodiversiteit te versterken.

Er zijn steeds minder plekken beschikbaar voor planten en dieren om te leven. Daardoor zijn er sinds 1900 honderden diersoorten uit Nederland verdwenen. Een grasveld heeft weinig biodiversiteit. Het bestaat meestal uit kort gemaaid gras, waar weinig andere planten in voorkomen. Hier kunnen dieren niet in schuilen en insecten amper voeding vandaan halen. Door dit te veranderen in bloemrijk grasland ontstaan er meer kruiden. Hier kunnen dieren in schuilen en er ontstaat meer voeding voor insecten. Dit zorgt weer voor extra eten voor vogels.

Waarom zie ik nog weinig bloemen in deze stroken?

Gras werd jarenlang 20 tot 25 keer gemaaid. Het gemaaide gras bleef liggen. Hierdoor zijn de stukken gras voedselrijk geworden. Dit is perfect om gras te laten groeien. Nu maaien we deze stukken 1 à 2 keer in het jaar, waarbij we het afgemaaide gras afvoeren. Hierdoor verarmt deze strook. Hoe voedselarmer deze bloemrijke grasstrook is, hoe meer bloemen er komen. Dit kan (soms) jaren duren. Ook planten zonder bloemen zijn voor waarde van de biodiversiteit. Dit zorgt voor extra schuilgelegenheden.

Waarom maait de gemeente delen van de bermen niet? Is de gemeente dit vergeten?

Wij snappen dat het er gek uitziet. Het lijkt inderdaad of de gemeente een stuk niet heeft gemaaid. Dit is de bedoeling. Dit heeft sinusmaaien en dit doen we voor de biodiversiteit. Met deze aanpak blijft een deel van de berm staan. In het stuk dat blijft staan, kunnen insecten schuilen, vlinders hun eieren afzetten en andere dieren schuilen. Ook ontstaat er zo extra voedsel voor de vogels. Zo kunnen we zowel plant-, dier- als vogelsoorten een handje helpen!

Zijn ongemaaide bermen niet gevaarlijk voor het verkeer?

We maaien rond kruispunten en belangrijke zichtplekken het gras weg. Zo zorgen we ervoor dat de bermen niet gevaarlijk zijn voor het verkeer. Maar we kunnen niet overal tegelijk zijn. Komt u een gevaarlijke situatie tegen? Meld die dan bij de gemeente via telefoon, e-mail of op onze website via de webpagina Melding doen.

Ik vind de bermen er rommelig uitzien, waarom maait de gemeente niet vaker?

Minder maaien en delen maaien zorgt voor meer biodiversiteit in de bermen. Dit kan er rommelig uitzien. Het zal even wennen zijn. Hoe langer de gemeente dit zo onderhoudt, hoe bloemrijker het wordt. Zo proberen we de gemeente Elburg steeds een stukje mooier te maken!